Пам'ятка "Як уберегтися від укусів кліщів"

  • 58

Нагадуємо,  щороку із настанням тепла активізується одна із більш небезпечних  загроз - іксодові кліщі, які можуть переносити інфекційні захворювання. Одне з них - хвороба Лайма, також відома як іксодовий кліщовий бореліоз. Слід відмітити, що за останні роки хвороба Лайма значно поширилась в Україні.  Та нажаль, надалі прогнозується зростання випадків реєстрації хвороби Лайма .

  Впродовж 2023 року на території Вінницької області зареєстровано 342 випадки хвороби Лайма проти 214 випадків 2022 році. По Хмільницькому району в 2023р. зареєстровано 83 випадки хвороби Лайма (2 місце по області), а за медичною допомогою за рік  з приводу укусів кліщів звернулись 417 осіб. Показник захворюваності на хворобу Лайма по Вінницькій області перевищує показник по Україні в 1,8 рази.

 Звертаю увагу на те, що впродовж останнього тижня березня 2024 року за медичною допомогою з приводу укусів кліщів звернулись 4 особи.

 Люди переважно інфікувалися в природних осередках: в лісах, парках, скверах, а також на дачних і присадибних ділянках по місцю проживання. Зараження людини відбувається під час кровосмоктання кліща, при випадковому його роздавлюванні  чи розчісуванні місця.

Перші симптоми хвороби проявляються лише після інкубаційного періоду, який у більшості випадків триває від одного до двох тижнів. Втім іноді може йтися і про кілька місяців з моменту укусу кліща.

На місці укусу зазвичай (але не завжди) виникає почервоніння шкіри, у хворих також може підвищуватися температура, виникати відчуття втоми і головний біль.

Якщо ж своєчасно не звернутися за медичною допомогою, хвороба може прогресувати, викликаючи запалення в суглобах, нервовій системі та серці, і може розвинутися вже за кілька місяців після інфікування.

Виявивши кліща, можна йти двома шляхами: звернутися до хірурга в найближчий травмпункт або дістати кліща самостійно.

Чим довше кліщ знаходиться в присмоктаному стані, тим більша ймовірність зараження!

Не можна користуватися маслом, жирним кремом для вилучення кліща! В цьому випадку у нього закупорюються дихальця, і він рефлекторно випускає слину зі збудниками в кров, підвищуючи таким чином ризик зараження.

Щоб запобігти присмоктуванню кліщів, необхідно:

застосовувати репеленти і захисний одяг перед тим, як вирушати до місцевостей, де можуть бути кліщі;

ретельно оглядати одяг, шкіру під час і після відвідування лісу, парку( через кожні 2 години під час прогулянок необхідно проводити само - та взаємо огляди);

коли прийдете додому, уважно огляньте не тільки себе і своїх рідних, але й одяг, квіти, ягоди, гриби, які Ви принесли з собою та домашніх тварин що були з Вами;

вдома слід відразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати.

якщо разом з вами на природі був домашній улюбленець, його також слід оглягути перед тим, як впустити в помешкання.               

    Ефективними  профілактичними заходами впливу на розповсюдження джерела інфекції ( популяції кліщів) в місцях перебування людей залишається акарицидна обробка парків, скверів, території оздоровчих закладів та закладів освіти двічі на рік з дотриманням вимог безпеки для людей та навколишнього середовища, шляхом залучення спеціалізованих установ та організацій, які мають дозвіл на проведення вказаних робіт.   Додатковими заходами щодо знищення можливості «харчування» кліщів - це проведення дератизаційних заходів по знищенню гризунів, боротьба з бродячими тваринами, покосу трави тощо.     

     Пам’ятайте, що видалити кліща найкраще зможе фахівець лікувального закладу.  Поява червоної плями після присмоктування кліща є прямим показом для звернення до лікаря і лікування хвороби Лайма.

 Також кліща можна дослідити на наявність борелій у лабораторії ОНІ (особливо небезпечних інфекцій) ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України» за адресою м. Вінниця, вул. Маліновського, 11, телефон: +38 (0432) 67-28-78.

Фото без опису