Якість питної води та її вплив на здоров’я населення

  • 80

    Як відомо, стан організму людини залежить від повітря, способу життя, якості продуктів харчування, а також питної води. Забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини. Мільярди вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів інфекційних захворювань, а токсичні речовини – до масових отруєнь. Вона є найпростішим хімічним компонентом живої матерії, яка об’єднує усі організми, які населяють нашу планету.

    Сьогодні актуальною проблемою залишається водопостачання якісною водою населення, адже ґрунтові води не завжди відповідають діючим стандартам і санітарним нормативним вимогам до питної води.

   Значна кількість хвороб людини пов’язана з незадовільною якістю питної води і порушенням санітарно-гігієнічних норм водопостачання.  Питна вода та її якість істотно впливають на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини та стан її здоров’я. Отже, можна стверджувати, що якісні характеристики води, рівень її забруднення впливає на стан захворюваності населення.

   За даними всесвітньої організації охорони здоров’я більше 80 % відомих сьогодні хвороб пов’язано з незадовільною якістю питної води.

    У відповідності до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» питна вода призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

  Пріоритетом для покращення якості питної води є: оновлення та удосконалення систем водопостачання, упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання на водозаборах, будівництво і реконструкція водоочисних систем з використанням нових технологій.

   Власники та балансоутримувачі джерел централізованого та децентралізованого водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий контроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця її споживання, відповідно до вимог санітарних норм.

   Для профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань, в тому числі водно - нітратної метгемоглобінемії, особливо у немовлят та дітей до 3х років, слід дотримуватись наступних рекомендацій:

  • категорично не використовувати воду з підземних джерел водопостачання для питних цілей і приготування сумішей та їжі немовлятам і дітям до 3-х років;
  • для дорослих не вживати воду з підземних джерел водопостачання, в якій вміст нітратів перевищує допустимі нормативи - не більше 50 мг/куб. дм;
  • для питних цілей вживати тільки доочищену та фасовану столову воду;
  • овочі та фрукти мити кип’яченою водою;
  • у разі виникнення ознак інфекційних захворювань чи отруєнь, терміново звертатись за медичною допомогою;
  • щорічно проводити чистку колодязів від забруднення, замулювання, намивання породи з проведенням необхідного ремонту елементів зовнішнього облаштування та прилеглої території.
  • періодично проводити лабораторні дослідження якості та безпечності питної води з підземних джерел.Фото без опису