Порядок укриття населення у захисних спорудах

  • 360

Заповнювати споруду треба організовано та швидко.

Кожний повинен знати місце розташування закріпленої захисної споруди та шляхи підходу до неї. Маршрути руху позначаються покажчиками, які установлені на видних місцях.

У захисних спорудах зручніше розміщуватися групами - з тих, хто разом працює або мешкає в одному будинку. У кожній групі призначають старшого. Тих, хто прибув з дітьми, розміщають в окремих відсіках або в спеціально відведених місцях. Літніх і хворих намагаються влаштувати ближче до вентиляційних труб.

У захисні споруди люди повинні приходити із засобами індивідуального захисту, продуктами харчування та особистими документами. Населення, яке укривається у захисних спорудах за місцем проживання, повинні мати при собі необхідний запас продуктів харчування на 2-і доби.

Населення, яке укривається повинно строго виконувати всі розпорядження ланки по обслуговуванню споруди, дотримуватись правил внутрішнього розпорядку.

Населення, яке укривається повинно виконувати всі вимоги коменданта та надавати йому допомогу у підтримці порядку.

Закривання зовнішніх дверей захисних споруд здійснюються по команді керівника підприємства, організації та установи або, не чекаючи команди, після заповнення сховища до встановленої місткості за рішенням командира групи (ланки) по обслуговуванню захисної споруди.

Населення, яке укривається, розмішується на нарах. При обладнанні захисної споруди двох'ярусними або триярусними нарами встановлюється черговість використання місць для лежання.

В умовах переповнення захисної споруди тими, хто укривається можна розміщатися також у проходах.

У захисних спорудах, після заповнення тими, хто укривається, контролюються три групи параметрів: параметри газового складу повітря, параметри мікроклімату, параметри інженерно-технічного обладнання.

У приміщеннях для тих, хто укривається щодня двічі проводиться прибирання приміщень силами тих, хто укривається за розпорядженням старших груп.

Обслуговування устаткування та прибирання технічних приміщень проводиться групою (ланкою) по обслуговуванню захисних споруд.

 

 

Правила поведінки осіб, які укриваються у захисних спорудах:

 

  • зобов'язані швидко та без суєти зайняти зазначені місця в приміщенні;
  • виконувати правила поведінки, всі розпорядження працівників із складу групи (ланки) по обслуговуванню захисної споруди;
  • підтримувати чистоту та порядок у приміщеннях;
  • привести у готовність засоби індивідуального захисту;
  • надавати допомогу групі (ланці) по обслуговуванню захисної споруди при ліквідації аварій та ліквідації ушкоджень інженерно-технічного обладнання;
  • виконувати прибирання приміщень за розпорядженням старших груп;
  • дотримуватись правил техніки безпеки, не входити у приміщення дизель електростанції, не торкатися до електричних вимикачів та електроустаткування, до балонів зі стисненим повітрям, регенеративних установок, до дверних затворів та іншого обладнання.

 

Особам, які укриваються у захисних спорудах ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

 

  • курити та вживати спиртні напої;
  • приводити (приносити) у споруди свійських тварин;
  • приносити легкозаймисті речовини, вибухонебезпечні та речовини, які мають сильний або різкий запах, громіздкі речі;
  • шуміти, голосно розмовляти, ходити без особливої потреби, відкривати двері та виходити зі споруди;
  • застосовувати джерела освітлення з відкритим вогнем.

Вихід із захисних споруд здійснюється тільки з дозволу (коменданта, старшого) після з'ясування обстановки (військової, радіаційно-хімічної, біологічної та пожежної).