Рекомендації щодо укриття в захисних спорудах цивільного захисту

  • 352

Укриття у захисних спорудах цивільного захисту є надійним способом захисту  від засобів масового ураження  під час надзвичайних ситуацій у мирний час та в особливий період, і є основним видом колективного захисту.

Для колективного захисту людей передбачаються як стаціонарні захисні споруди, так і укриття, які зводяться у короткі терміни з готових конструкцій, або обладнані в існуючих підвальних приміщеннях.

Захисні споруди цивільного захисту – споруди, призначені для захисту (укриття) населення від засобів масового ураження в особливий період та від дії факторів ураження надзвичайних ситуацій у мирний час.

Вони  діляться на сховища та протирадіаційні укриття і є основним засобом колективного захисту окремих категорій населення.

У системі захисту населення особливе значення мають найпростіші укриття.

Сховища –  це найбільш надійний захист від усіх уражальних чинників: високих температур і шкідливих газів у зонах пожеж, вибухонебезпечних, радіоактивних і сильнодіючих отруйних речовин, обвалів і уламків зруйнованих будинків, споруд тощо, а також засобів масового ураження і звичайних засобів ураження.  Ці споруди обладнані комплексом інженерних комунікацій, що забезпечують необхідні умови життєдіяльності протягом певного часу.

 

Протирадіаційні укриття – це інженерні споруди нижчої категорії, які призначені для захисту від впливу іонізуючого випромінювання  при радіоактивному забрудненні місцевості і допускають безперервне перебування у них розрахункової кількості осіб, що укриваються, до двох діб.

 

Найпростіші укриття – це споруди підземного простору міст та інших населених пунктів (підземні переходи, гаражі та інше), гірничі виробки, підвальні приміщення, які можуть бути використані для захисту населення у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру та у особливий період.

Інформація про місцезнаходження сховищ, протирадіаційних укриттів, найпростіших та швидко-споруджуваних укриттів, адреси їх розташування можна отримати в органах місцевого самоврядування, керівників суб’єктів господарювання (підприємств, установ, організацій, житлово-експлуатаційних об’єднань,   співвласників багатоквартирних будинків) за місцем роботи та проживання.

Рекомендації щодо підготовки підвальних приміщень для укриття населення за сигналами цивільного захисту.

Для укриття населення в разі виникнення надзвичайної ситуації або в особливий період основним і загальнодоступним способом   укриття будуть підвальні приміщення багатоквартирних і приватних житлових будинків, адміністративних, виробничих і господарських будівель і споруд   інших приміщень підземного простору.

Підготовка загальних приміщень: (виконується спільно мешканцями будинку, працівниками організації).

Керівники підприємств,установ, громадяни мають заздалегідь подбати про стан таких приміщень,  для цього необхідно:

 прибрати приміщення від сміття, винести непотрібні та зайві речі,

– демонтувати тимчасові перегородки, звільнити загальні проходи в підвальному приміщенні,

– укріпити вхідні двері, укріпити наявні віконні отвори та закласти їх мішками з піском,

– перевірити електропроводку, освітлення та вимикачі, створити запас електролампочок, свічок, ліхтариків,

– облаштувати вентиляційні отвори, встановити лавки, тапчани (лежаки).

За можливості змонтувати: електророзетки; автономне електроосвітлення від акумуляторів та інше;

   Під час підготовки  окремих приміщень необхідно облаштувати:

– забір води від системи централізованого водопостачання та водовідведення, підготувати ємності для створення запасів питної та технічної води;

–  приміщення для санвузлів та під’єднати їх до системи каналізації;

–  місця для приготування їжі, зокрема з використанням електроплиток;

   У разі  підготовки приватних підвальних приміщень необхідно:

– прибрати приміщення від сміття, винести непотрібні та зайві речі;

– укріпити наявні віконні отвори та закласти їх мішками з піском;

– перевірити електропроводку, освітлення та вимикачі;

–  створити запас електролампочок і свічок,   ліхтариків із запасом засобів живлення;

– перевірити вентиляційні отвори;

– встановити стільці (лавку, тапчан, лежак);

– створити запас продуктів харчування тривалого зберігання (консерви, консервація тощо) та питної води, а також теплих речей та ковдр, забезпечити їх зберігання у водонепроникних чохлах.

Забороняється приносити у будь-яку захисну споруду легкозаймисті речовини або речовини, що мають сильний запах, а також громіздкі речі, приводити тварин.

Отже, під час виникнення надзвичайної ситуації або загрози нападу противника ввімкніть та постійно тримайте ввімкненими репродуктори (телевізори і радіоприймачі). Через ці канали будуть передаватися розпорядження та сигнали оповіщення цивільного захисту і рекомендації щодо дій в цій ситуації.

Уважно слухайте повідомлення та виконуйте вказівки місцевих органів влади.

При підготовці до евакуації завчасно зберіть речі (документи, гроші, запас харчів та води на три доби, одяг, засоби індивідуального захисту, аптечку) і тримайте їх у доступному місці, біля виходу з квартири (приватного будинку).