Як захиститись від гострих кишкових інфекцій

  • 27

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

   Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

  Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.

  П'ять кроків до безпечного харчування

1.Підтримуйте чистоту:

-мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

-мийте руки після відвідування туалету;

-вимийте і продезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що в--використовується для приготування їжі;

-захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

-відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;

-для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

-зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і -готовими продуктами;

3. Ретельно готуйте їжу:

-ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;

-доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100° С;

-сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;

-ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

-не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв;

-не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

-не розморожуйте продукти при кімнатній температурі;

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

-використовуйте чисту або очищену воду;

-обирайте свіжі і незіпсовані продукти;

-ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;

-не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

   Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.

Фото без опису