Дотримання регламентів застосування засобів захисту рослин

  • 30

Фото без описуУ зв’язку із нетиповими погодними умовами на окремих полях Вінницької області розпочалось цвітіння ріпаку.

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області повторно наголошує про необхідність суворого дотримання суб’єктами господарювання та фізичними особами регламентів застосування засобів захисту. Нехтування цими правилами може призвести до важких наслідків, у т.ч. отруєння людей та знищення медоносних бджіл.

Регламенти застосування пестицидів описано у Державних санітарних правилах «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»
ДCанПіН 8.8.1.2.001-98 https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0001282-98#Text, «Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0283-21#Text, інших нормативних документах.

Державний реєстр пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, опубліковано на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України https://mepr.gov.ua/upravlinnya-vidhodamy/derzhavnyj-reyestr-pestytsydiv-i-agrohimikativ-dozvolenyh-do-vykorystannya-v-ukrayini/.

До роботи із засобами захисту рослин допускаються особи, які пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку і мають відповідне посвідчення та наряд на виконання робіт з пестицидами.

Також нагадуємо бджолярам про їх відповідальність щодо забезпечення їх пасік від ураження пестицидами. Особливо необхідно звертати увагу на непогоджену кочівлю пасік під час цвітіння польових та дикорослих медоносів. Усі вимоги до організації роботи пасіки під час застосування пестицидів описано у «Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин».

Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

 

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області