Обов’язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні медичні огляди.

  • 70

Фото без опису Метою будь-якого медичного огляду працівника є визначення стану його здоров’я, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов’язків, своєчасного виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт, а також попередження виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб.

Звісно, далеко не всі працівники повинні проходити медичні обстеження - у чинному законодавстві України чітко визначено категорії працівників, наведено перелік професій, видів діяльності, виробництв і організацій, співробітники яких підлягають обов’язковим медичним оглядам.

Сьогодні ми вам розповімо про обов’язкові медичні огляди, так звані «профілактичні», попередні (до прийняття на роботу) та періодичні медичні огляди працівників, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, та які проводяться відповідно до ст. 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та ст. 45 Закону України «Про систему громадського здоров’я»

 

Такі медогляди мають проходити працівники:

харчових підприємств, підприємств роздрібної торгівлі та громадського харчування

лікувально-профілактичних закладів

спортивно-оздоровчих комплексів

закладів культури підприємств фармацевтичної промисловості

працівники підприємств та об’єктів водопостачання і каналізації

транспортно-дорожнього комплексу

особи суб’єктів господарювання, що займаються розведенням, вирощуванням і реалізацією тварин

особи, які надають приватні послуги вдома

інших підприємств, установ, організацій, професійна чи інша діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь.

 

Згідно зі ст.21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»,ст. 45 Закону України « Про систему громадського здоров’я», Постановою КМУ від 23 травня 2001 р. № 559. Обов’язкові «профілактичні» періодичні медичні огляди проводяться за рахунок роботодавців (підприємство, установа, організація або фізична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, що використовують працю найманих працівників) Працівник в свою чергу зобов’язаний проходити в установленому порядку попередні та періодичні медогляди та несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог.

Правила проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, а також перелік необхідних обстежень, лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, затверджені наказом МОЗ України від 23.07.2002 № 280.

Медичні огляди проводяться відповідними закладами охорони здоров’я, працівники яких несуть відповідальність згідно із законодавством за відповідність медичного висновку фактичному стану здоров’я працівника.

У випадку не проходження працівником медичного огляду, роботодавець наказом по підприємству відсторонює такого від роботи, а також не допускає до роботи працівників, яким за результатами медичного огляду дана робота протипоказана.

Для проведення обов’язкових медичних оглядів обов’язково необхідно пройти лабораторні обстеження на носійство збудників кишкових інфекцій, дослідження на гельмінтози, мазок з горла та носа на наявність патогенного стафілококу.

 

Лабораторні дослідження на носійство збудників кишкових інфекцій, дослідження на гельмінтози, мазок з горла та носа на наявність патогенного стафілококу можна замовити, як платну послугу в ВСП Хмільницький РВ  ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ». Вартість досліджень на носійство збудників кишкових інфекцій, дослідження на гельмінтози становить 241,14 грн та на наявність патогенного стафілококу – 232,68 грн, з врахуванням ПДВ. Ви можете звернутись за адресою: м. Хмільник, вул. Виноградна, 7

 

Додатково інформуємо, що медичні огляди працівників потрібно проводити навіть під час воєнного стану!