Відкриття пам’ятних дошок в с. Сміла

  • 167

Сьогодні, 16 листопада 2023 року, в с. Сміла відбулось відкриття пам’ятних дошок нашим ЗАХИСНИКАМ:

- Звізді Руслану Яковичу,

- Звізді Олександру Миколайовичу,

які загинули, захищаючи територіальну цілісність, незалежність та суверенітет нашої держави.

Вшанування їх пам’яті - це не просто наш святий обов’язок, це наша шана і гордість за справжніх героїв.

Звізда Руслан Якович народився 23 лютого 1976 року в с. Сміла, Хмільницького району, Вінницької області. 1 вересня 1983 року пішов до першого класу школи в с. Сміла, яку закінчив у 1991 році. 

     Після закінчення школи навчався в ПТУ №32 в селі Гущинці Калинівського району Вінницької області, де здобув професію водія.

     У березні 1994 року призваний на строкову військову службу в м. Яворів, демобілізований у 1996 році в званні старшини.

     З липня 2015 року по жовтень 2016 року був учасником АТО при в/ч А1314. Під час служби в АТО був нагороджений відзнаками.

    З перших днів війни був призваний на військову службу Хмільницьким РТЦК та СП, виконував службові обов'язки у званні головний сержант взводу зв'язку 1 батальйону оперативного призначення в/ч 3028 Національної Гвардії України. Мав позивний "Зірка".

       Загинув 08.10.2022 року від осколкового поранення несумісного з життям під час виконання бойового завдання в районі населеного пункту Білогорівка Луганської області.

       Захоронений на сільському кладовищі с. Сміла

 

 Звізда Олександр Миколайович народився 17 січня 2001 року в селі Сміла Хмільницького району Вінницької області.

      У 2007 році вступив до 1 класу ЗОШ у селі Сміла, де навчався до 5 класу. З вересня 2012 року навчався у Петриковецькій загальноосвітній школі І-ІІ ступенів, яку закінчив у 2016 році.

     З вересня 2016 року по 2018 рік навчався у Липятинській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів.

     12.07.2018 року вступив до Львівської Національної Академії сухопутних військ. Був зарахований на факультет - Ракетні війська, наземні установки, артилерія. Успішно пройшов курс молодого бійця, 1 вересня 2018 року прийняв присягу. Навчався старанно, отримував підвищену стипендію.

    5 березня 2022 року в зв'язку з військовим станом достроково завершив навчання у вузі, отримав військове звання лейтенанта.

    9 березня 2022 року був призначений командиром взводу управління другої гаубичної самохідно-артилерійської батареї військової частини А 3316 Десантно-штурмових військ с. Спірне.

   9 липня 2022 року його було призначено командиром першої гаубичної самохідно - артилерійської батареї військової частини А 3316 м. Слов'янськ, 148 окремий гаубичний самохідно - артилерійський дивізіон.

Звільняв Лиман.

     21 листопада в День Десантно-штурмових військ Збройних Сил України нагороджений цінним подарунком – годинником. Вручав подарунок головнокомандувач ДШВ як кращому артилеристу дивізіону.

  27.11.2022 року під час виконання бойового завдання загинув від осколкового поранення несумісного з життям у районі населеного пункту Терни Донецької області.

Захоронений на сільському кладовищі с. Сміла

Нагороджений «Орденом Богдана Хмельницького» ІІІ ступеня посмертно.

 

      На урочистій церемонії відкриття меморіальних дошок воїнам були присутні сільський голова Олександр Гоцуляк, старости старостинських округів, почесна варта, рідні, друзі, односельчани загиблих.

       Право відкрити меморіальні дошки надали рідним загиблих.

     Для освячення меморіальних дошок запрошено Духовенство ПЦУ Хмільницького благочиння.

        Присутні, схиливши голови в хвилині мовчання, віддали данину шани світлій пам’яті Героїв-земляків та всіх воїнів, загиблих у боротьбі за незалежність, територіальну цілісність та волю України.

ВІЧНА І СВІТЛА ПАМ'ЯТЬ ГЕРОЯМ!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису