Послуги служби зайнятості для ВПО

  • 170

 

     Фото без опису

          Державна служба зайнятості пропонує ряд сервісів та послуг, спрямованих на сприяння у працевлаштуванні шукачів роботи серед внутрішньо переміщених осіб (ВПО). 

        Внутрішні переселенці можуть самостійно переглядати актуальні пропозиції на Єдиному порталі вакансій. Також ця послуга доступна через чат-боти у Telegram і Viber.

 

        Державна служба зайнятості організовує професійне навчання зареєстрованих безробітних. Воно здійснюється на замовлення роботодавця або для людини, яка планує розпочати власну справу. Служба має власну систему сучасних центрів професійно-технічної освіти, які навчають доросле населення за 95 робітничими професіями та 335 освітніми програмами. З графіком формування навчальних груп за професіями та освітніми програмами можна ознайомитись за посиланням https://bit.ly/3IHztnu.

 

       Для ВПО є можливість отримати ваучер на навчання. Це документ, за допомогою якого повністю або частково оплачується вартість навчання у закладах освіти. Ваучери видаються за затвердженим Мінекономіки переліком професій і спеціальностей. Людина яка бажає змінити професію, набути нових знань і навичок має можливість одноразово отримати ваучер за умови, якщо вона:

  • не зареєстрована в центрі зайнятості як безробітна;

  • не досягла встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку;

  • не отримувала ваучер раніше;

  • не проходила протягом останніх трьох років професійне навчання за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття;

  • має професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту.

На підставі ваучера здійснюється:

  • перепідготовка за робітничою професією;

  • підготовка за спеціальністю для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра або магістра, здобутих за іншою спеціальністю;

  • підготовка на наступному рівні освіти (крім третього (освітньо-наукового/освітньо-творчого) та наукового рівня вищої освіти);

  • спеціалізація та підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності.

Ознайомитися з переліком професій і спеціальностей, на які надаються ваучери, можна за посиланням https://bit.ly/3BtYrmi.

     

        У межах проєкту єРобота внутрішні переселенці можуть скористатися такими програмами: «Власна справа», «Гранти на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей». Головною умовою отримання грантів є створення нових робочих місць.

        Законодавчо врегульовано питання надання статусу безробітного ВПО, у яких не розірвані трудові відносини з роботодавцем. Для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю такі особи мають право припинити трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем  проживання ВПО особисто заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору, про що  центр зайнятості повідомляє роботодавця, територіальні органи Пенсійного фонду і Державної податкової служби (будь-яким засобом комунікації). Датою звільнення вважатиметься наступний день після подання такої заяви.

        Важливо! На сьогоднішній день центрами зайнятості надано послуги 104 тис. людей з числа ВПО. Більше 3 тис. переселенців вже пройшли професійне навчання, що збільшило їх шанси при працевлаштуванні та покращенні матеріального добробуту. Кожен, хто звертається до служби зайнятості отримає допомогу в побудові траєкторії своєї кар’єри.

 

        За більш детальною інформацією ви можете звернутись: Хмільницька філія Вінницького обласного центру зайнятості м.Хмільник, вул. Чорновола В’ячеслава, 87А, тел. (068) 956-24-67  або до найближчого центру зайнятості.