Медичні огляди для школярів.

  • 109

Як і зазвичай, перед початком кожного навчального року школярик повинен пройти профілактичний огляд. Педіатр або сімейний лікар (у залежності від того, з ким підписана Декларація) видає необхідну для школи довідку (форма №086-1/о), в якій, зокрема, зазначить групу для занять фізичною культурою.

       Довідку форми № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов'язкового медичного профілактичного огляду» педіатр або сімейний лікар видає після огляду дитини (за необхідності лікар може направити дитину на вакцинацію/базові аналізи/до вузьких спеціалістів).

      У довідці для школи лікар зазначає:

• прізвище та ім’я дитини, дату її народження і стать;

• місце проживання дитини, телефон батьків;

• найменування загальноосвітнього навчального закладу, клас;

• дату проведення обов’язкового медичного профілактичного огляду (а також дату попереднього профогляду і рекомендовану дату наступного);

• висновок про стан здоров’я дитини (якщо школяр має певне захворювання, то за рішенням одного з батьків, в цій довідці може бути зроблено відповідний запис);

• групу для занять фізичною культурою;

• рекомендації.

       Єдиний безкоштовний аналіз (відповідно до Програми медичних гарантій) – визначення гемоглобіну та загальний аналіз крові. Інші аналізи потрібні лише за показами, так само як і відвідування вузьких, профільних спеціалістів.

Якщо ваша дитина йде в 1  клас, слід пройти таких спеціалістів:

o дитячий хірург;

o дитячий ортопед-травматолог;

o дитячий офтальмолог;

o стоматолог;

o інші спеціалісти за показаннями;

o аналіз крові на гемоглобін;

o інші аналізи за показаннями.

       Учні, які вже навчаються у школі (2-11 класи), повинні проходити медичний огляд 1 раз на рік. Вузьких спеціалістів та аналізи цим школярам потрібно проходити лише за необхідністю.

      Якщо ваша дитина отримала нові щеплення, обов'язково поновіть  Карту профілактичних щеплень (довідка форми № 063/о). Ця довідка містить інформацію про проведення вакцинації або ревакцинації, а також здійснення туберкулінових проб. Дані з цієї довідки дозволять медичним працівникам навчальних закладів ознайомитись з наявністю або відсутністю щеплень у конкретної дитини.

     Якщо дитина була вакцинована вчасно за Календарем профілактичних щеплень, то з 7 до 14років їй не проводитимуть вакцинацію чи ревакцинацію. Відповідно, дані в карті профілактичних щеплень не оновлюються і довідки не потрібно. Водночас у школі можуть попросити принести довідку про щеплення, якщо в навчальному закладі немає таких даних дитини (наприклад, ви перейшли в нову школу). Так само довідка буде потрібна, якщо вашій дитині робили планові або пропущені щеплення.

     Усі послуги у педіатра чи сімейного лікаря, з яким ви підписали Декларацію для дитини - безоплатні!

      Пам’ятайте про здоров’я школяра (незалежно від форми навчання: очна чи дистанційна). Не забувайте про профілактичні скринінги, які допоможуть вашій дитині запобігти захворюванням (сколіоз, зниження гостроти зору, порушення психологічного стану тощо).

      Не відкладайте похід до лікарів на останні дні перед навчальним роком та не робіть скупчення в лікарнях!

Фото без опису