Чи може дитина без щеплення КПК відвідувати дитячі заклади?

  • 153

Фото без описуДітям, які не отримали щеплень згідно з Календарем профілактичних щеплень, не дозволено відвідувати дитячі заклади (згідно зі статтею 15 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб").

      Обов’язковими є щеплення проти десяти хвороб, які діти отримують безоплатно:

- туберкульозу;

- гепатиту В;

- кашлюку;

- дифтерії;

- правця;

- поліомієліту;

- гемофільної інфекції;

- кору;

- краснухи;

- епідемічного паротиту ("свинки").

      Чи є винятки?

Протипоказання до вакцинації встановлюються виключно лікарем.

     Зараз в Україні високий ризик спалаху кору. Тому діє загальнонаціональна кампанія з "наздоганяючої вакцинації дітей проти кору", які пропустили щеплення. Адже кір поширюється швидко і уникнути спалаху в організованих колективах можна лише заздалегідь перевіривши вакцинальний статус дитини та отримавши рекомендовані щеплення.

     Щеплення проти кору можна зробити у сімейного лікаря, пункті щеплень, записавшись до мобільної вакцинальної бригади у кожній області.

    Як дитина може здобувати  освіту у разі недопущення до дитячого закладу?

Батьки можуть обирати форму освіту для дитини, зокрема дистанційну або сімейну (домашню). Проте, як вказано у статті 9 Закону України "Про освіту", у разі сімейної форми навчання  відповідальність за здобуття освіти дітьми на рівні, не нижчому від стандартів освіти, несуть батьки.

     Також Закон передбачає, що всі інші здобувачі освіти мають право на безпечні та нешкідливі умови навчання. Тому, зробивши щеплення, ви захищаєте не лише себе але й осіб, що не можуть бути вакцинованими через медичні протипоказання.

 

  Хмільницький   районний відділ  Державної установи «Вінницький обласний Центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я  України»