17 травня - Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією.

  • 238

 Фото без опису  В цей день завітайте до ВСП Хмільницький РВ та перевірте свій тиск з 9.30. по 13.00 за адресою: вул. Виноградна, 7

Також ви дізнаєтесь :
 - що таке гіпертонія;
 - чому необхідно знати величину артеріального тиску;
 - як правильно відмірювати тиск та чому важливо його контролювати;
 - харчування для людей з артеріальною гіпертензією;
 - коли необхідно звертатися до лікаря.

       Артеріальна гіпертонія (гіпертонічна хвороба, артеріальна гіпертензія) – одне з найбільш поширених хронічних захворювань у світі та в Україні зокрема. Перший Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією пройшов 14 травня 2005 року. З 2006 року Всесвітня Ліга Гіпертонії (World Hypertension League) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) встановили щорічні події, присвячені цій темі, на 17 травня.

    Мета проведення заходів, присвячених Всесвітньому дню боротьби з артеріальною гіпертензією, – підвищення інформованості населення про серйозні ускладнення хвороби, поширення інформації про те, як можна запобігти розвитку цього захворювання.

    Артеріальна гіпертензія є одним із найпоширеніших медичних діагнозів у світі. Вона є серйозним фактором ризику виникнення серцево-судинних захворювань, таких як інфаркт міокарда, інсульт, хронічна недостатність ниркової недостатності та інші ускладнення. Боротьба з артеріальною гіпертензією має велике значення для покращення загального здоров'я населення та зменшення передчасної смертності.

    Нагадаємо, що передусім тиск важливо міряти людям, які є в групі ризику:
 - хворим на цукровий діабет та ожиріння;
 - людям, які курять чи вживають алкоголь;

- тим, чиї члени сім’ї мають серцево-судинні захворювання;
 - людям, у яких уже діагностована гіпертонія чи інше серцево-судинне захворювання.

   Людина повинна знати свій артеріальний тиск (АТ), розуміти підвищений він чи ні. При наявності артеріальної гіпертонії – лікувати її. Для цього різні експертні групи рекомендують проводити регулярні вимірювання AT практично здоровим людям. Саме усвідомлення свого стану може мотивувати зміну способу життя людини (відмову від шкідливих звичок, раціональне харчування тощо). Доведено, що своєчасне лікування артеріальної гіпертонії може зменшити імовірність розвитку і більш тяжкого перебігу захворювання. Зниження навіть незначних підвищень AT зменшує захворюваність і смертність від хвороб системи кровообігу. Чим нижчий рівень AT, тим менший ризик мозкових інсультів та ішемічної хвороби серця.

    Профілактика та контроль артеріальної гіпертензії забезпечують здоровий спосіб життя, зокрема регулярну фізичну активність, збалансоване харчування, обмеження споживання солі, відмову від куріння та помірне споживання алкоголю. Крім того, можуть призначатися препарати для зниження артеріального тиску, якщо це необхідно.

Артеріальний тиск змінюється протягом дня. Він найнижчий, коли ви спите і піднімається, коли ви прокидаєтеся.

   Вимірюйте свій артеріальний тиск правильно, контролюйте його, живіть довше.