12 травня - Міжнародний День здоров’я рослин!

  • 105

Рослини відіграють надзвичайно важливу роль для нашої планети оскільки є автотрофними організмами і живляться за рахунок надзвичайно важливого процесу - фотосинтезу. Під час цього процесу здійснюється утворення кисню. Життя на Землі стало б неможливим, якби не було безперервного фотосинтезу. Саме тому рослини називають «легенями» нашої планети.

 

Але ми часто не докладаємо достатніх зусиль щоб зберегти їх здоровими. Це може мати катастрофічні наслідки! Тому догляд за рослинами та збереження їх здоров’я дуже важливі для виживання людини та інших форм життя на Землі.

 

Рослини, як люди і тварини, теж можуть хворіти. Найпоширенішими захворюваннями культурних рослин вважається борошниста роса, фузаріоз, фітофтороз, чорна ніжка, антракноз, пероноспороз, різні гнилі, мозаїки та плямистості.

Протягом всієї історії втрати врожаю від хвороб мали серйозні наслідки для людини. Існує щонайменше 50000 хвороб сільськогосподарських культур. Щороку вчені відкривають нові захворювання. Близько 15% від загального виробництва щорічно втрачається від інфекційних захворювань, незважаючи на поліпшені сорти та методи контролю хвороб.

 

Фото без описуОтруєння через повітря відбувається внаслідок дії на рослини диму, отруйних газів, інших викидів промислового виробництва та транспортних засобів. Внаслідок неповного згоряння палива дим промислових підприємств містить отруйні газоподібні продукти (окис і двоокис вуглецю, сірчистий та сірчаний ангідриди, пари соляної та сірчаної кислот тощо). Ці продукти по-різному діють на рослини. Вони потрапляють у вигляді газів або розчинів (у вигляді дощу) на листя, стебла, квітки, проникають в тканини і призводять до пригнічення росту рослин, в'янення і передчасного опадання листя, відмирання пагонів, гілок.

 

За прогнозами вчених сільськогосподарське виробництво повинно збільшитися на 60 % до 2050 року, щоб прогодувати все населення планети. Ось чому основним гаслом є «Захистимо рослину – збережемо життя». Станьмо розумними господарями на своїй землі, і давайте будемо пам'ятати, що екологічне забруднення, як ланцюгова реакція, може призвести до екологічної катастрофи.

 

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомляє, що Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй (ООН) оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Цього року спільнота Міжнародної конвенції із захисту рослин (МКЗР) відзначатиме День під гаслом «Здоров’я рослин для збереження довкілля». Під егідою ООН, РАО та МКЗР у всьому світі проходитимуть різноманітні акції спрямовані на те, щоб долучити якомога більшу кількість людей до проблеми збереження здоров’я рослин, а саме надихнути їх на конкретні дії. Країнам-членам МКЗР пропонується в рамках цього проекту поширювати інформацію про ризики для фітосанітарної безпеки держав в цілому та здоров’я окремих рослин і якості певних груп товарів зокрема.

 

Держави-члени ООН взяли на себе мету до 2030 року реалізувати програму Цілі сталого розвитку Sustainable Development Goals (SDGs), в якій здоров’я рослин є одним із найважливіших шляхів виконання цієї Програми, що складається із 17 цілей, яких необхідно досягнути.

 

 

Щоб доглядати за рослинами, не обов’язково бути фахівцем з рослин. Кожен може уважніше спостерігати за рослиною, її корінням, листям і стеблами – це перший крок до того, щоб навчитися любити цих дорогоцінних живих створінь, які підтримують рівновагу на планеті.

 

Якщо ви подорожуєте, не беріть із собою насіння, квіти, фрукти чи овочі, чи навіть просто шматок гілки чи дерева, якщо у вас немає дозволу. Усередині можуть ховатися шкідники чи хвороби!

 

Сприяйте розмноженню та збереженню рослин, що ростуть на вашій території. Весь цей рослинний матеріал створює тінь, очищає повітря, охолоджує міський ландшафт, зменшує забруднення.

 

Все може природа: може нагодувати хлібом, напоїти зі своїх джерел, здивувати своєю красою. Одного лиш не може вона - захистити себе. Тому святий обов'язок охорони природи лягає на плечі тих, хто їсть хліб, п'є її воду, пишається її природою, тобто нас. Бережіть її!