Небезпека водно-нітратної метгемоглобінемії!

  • 129

Фото без опису Вода, як і повітря є невід'ємною частиною існування всього живого. Ось чому проблема чистої води є однією з тих, розв'язання яких неможливо без екологічних і гігієнічних знань.

   Звичайно, масові захворювання населення інфекційної природи – найбільш загрозливий, але не єдиний негативний наслідок вживання неякісної води.

   Масові ураження можуть мати неінфекційну природу, тобто зумовлюватись наявністю у воді хімічних – як мінеральних , так і органічних домішок.

   Серед великої кількості ендемічних захворювань, що тісно пов'язані із вживанням води виділяють таку хворобу як  ВОДНО-НІТРАТНА МЕТГЕМОГЛОБІНЕМІЯ.

   Даною хворобою хворіють зазвичай немовлята, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з високим вмістом нітратів (понад 50 мг/л) та нітритів.

   Те, що хвороба є особливо небезпечною для дітей віком до 3-х років пояснюється їх фізіологічними особливостями, що характерні для такого віку.

    Внаслідок потрапляння великої кількості нітратів чи нітритів разом з водою, в організмі утворюється метгемоглобін, який на відміну від оксигемоглобіну не здатний переносити кисень. Внаслідок цього виникає  гемічна гіпоксія, основними проявами якої є:

- акроціаноз (синюшність) носо-губного трикутника, мочок вуха, кінчиків пальців;

- синюшність слизових оболонок;

- тахікардія – прискорене серцебиття;

- задишка, згодом запаморочення, судоми. 

  У вкрай важких випадках це може закінчитись летально!!!

  По Вінницькій області в Томашпіьському районі в 2013 році був зареєстрований випадок смерті немовляти від метгемоглобінемії. 

   Нашою установою постійно проводиться моніторинг хімічного складу води, в т.ч. і на вміст нітратів. Протягом І кварталу 2023р. по трьох ТГ за санітарно-хімічними показниками було обстежено 33 громадських колодязі, з яких  13 (39%) не відповідают нормативам, в тому числі за вмістом нітратів – 10 (30%).

    Не використовуйте воду з неперевірених джерел водопостачання для харчування, особливо – для дітей віком до 3-х років!

    ВСП Хмільницький РВ ДУ «ВОЦКПХ» проводить дослідження колодязьної води на хімічні та бактеріологічні показники. Аналіз води може бути виконаний, як по розширеній програмі - 16 хімічних та 4 бактеріологічних показники, так і по скороченій - 11 хімічних і 2 бактеріологічних показники.

   Визначення вмісту нітратів у криничній воді проводиться безкоштовно за умови проживання дитини до 3-х років в сім'ї.  Також за умови, якщо сім’я є власником  індивідуальної криниці, при пред'явлені копії свідоцтва про народження дитини та документу, що підтверджує проживання дитини за адресою розташування криниці