Обережно кліщі! Як вберегтися від кліщового енцефаліту, бореліозу ( хвороби Лайма)?

  • 169

 Фото без опису Звертаємо Вашу увагу на те, що на сьогодні в  силу природних особливостей м. Хмільник та села Хмільницького району входять в перелік населених пунктів області ензоотичних відносно хвороби Лайма. У період з квітня по листопад  проявляють активність іксодові кліщі, які є переносниками збудників багатьох вірусних та інфекційних захворювань людей та тварин. Найнебезпечніші серед яких – кліщовий бореліоз  (хвороба Лайма) та кліщовий вірусний енцефаліт.

Впродовж 2022 року на території Вінницької області зареєстроване  214 ( 14,06 випадків на 100 тис населення) випадків хвороби Лайма проти 93 випадків (6,05 на 100 тис. населення) у 2021 році. Слід відмітити, що за останні роки хвороба Лайма значно поширилась в Україні.

Випадки захворюваності  реєструвалися також на території м. Хмільника та Хмільницького району – 2 випадки (3,42 на 100 тис.). За квітень-червень минулого року за медичною допомогою в лікувальні заклади району звернулася 41 особа, яка  потерпіла від укусів кліщами. Люди переважно інфікувалися в природних осередках: в лісах, парках, скверах, а також на дачних і присадибних ділянках по місцю проживання. Зростання числа нападів на людей зумовлено різким скороченням  числа основних годувальників кліщів – диких тварин та домашньої худоби. Нажаль надалі прогнозується зростання випадків реєстрації хвороби Лайма. 

Ефективними профілактичними заходами впливу на розповсюдження джерела інфекції ( популяції кліщів) в місцях перебування людей залишається акарицидна обробка парків, скверів, території оздоровчих закладів шляхом залучення спеціалізованих установ та організацій, які мають дозвіл на проведення вказаних робіт.   Додатковими заходами щодо знищення можливості «харчування» кліщів - це проведення дератизаційних заходів по знищенню гризунів, боротьба з бродячими тваринами, покосу трави тощо.     

Весна ще холодна, а сезон кліщів уже у розпалі. Ці створіння з’являються вже за температури вище 8°C, тому їх можна підчепити навіть за теплої зими. Існує також розповсюджена думка, що вони можуть стрибнути на людину з дерева. Однак, кліщі мешкають переважно у високій траві та кущах, і не здатні стрибати.

 

Як вберегтися від кліща та вчасно діагностувати хворобу?

 

Зараження людини відбувається під час кровосмоктання кліща, при випадковому його роздавлюванні  чи розчісуванні місця. 

Інкубаційний період становить від 1 до 45 днів (7–14 у середньому). Сприйнятливість людей до захворювання висока.

Ймовірність укусу кліща і зараження хворобою Лайма найвища серед людей, які багато часу перебувають на відкритому повітрі, особливо у лісах, лісопарках тощо. Від хворого до здорової людини збудник не передається.

Хвороба Лайма може мати кілька стадій:

  • ранню локалізовану;

  • ранню дисеміновану;

  • пізню хронічну.

Рання локалізована стадія виникає через 1–30 днів (у середньому — через 7) після укусу кліща. Найчастіше у паховій чи підколінній ділянці виникає так звана ізольована мігруюча еритема. У третині випадків вона не розвивається, що значно ускладнює вчасні діагностику та лікування.

На місці укусу кліща виникає червона папула з чіткими краями. Згодом зона гіперемії розширюється, а центр — блідне. У деяких випадках еритема, що зазвичай безболісна і не свербить, може бути суцільним червоним тлом.

Без лікування мігруюча еритема зберігається 2–3 тижні. У третини людей недуга завершується на цьому етапі. В інших — переходить у ранню дисеміновану стадію.

Рання дисемінована стадія виникає через 3–10 тижнів після укусу кліща і є результатом гематогенного розповсюдження збудника. На цій стадії з’являються:

  • шкірні доброякісні лімфоцитоми, множинні мігруючі еритеми;

  • запаморочення, неврологічна патологія, менінгізм та менінгіт;

  • кістково-м’язові артралгії та міальгії;

  • серцево-судинні блокади.

Клінічні прояви зникають самостійно.

Пізня, або хронічна, хвороба Лайма виникає через місяці або й роки після зараження. У цьому випадку з’являються неврологічні та ревматологічні прояви з переважним ураженням кістково-м’язової системи (артрити) чи нервової (нейробореліоз, хронічний атрофічний акродерматит).

Імунітет після перенесеного Лайм-бореліозу нестерильний, можлива реінфекція із повторним розвитком захворювання.

 

Щеплення від Лайм - бореліозу не існує. Найкращий спосіб вберегти себе – використати всі можливі методи профілактики.

 

Щоб запобігти присмоктуванню кліщів, необхідно:

 

  • застосовувати репеленти і захисний одяг перед тим, як вирушати до місцевостей, де можуть бути кліщі;

  • ретельно оглядати одяг, шкіру під час і після відвідування лісу, парку( через кожні 2 години під час прогулянок необхідно проводити само - та взаємо огляди); 

  • коли прийдете додому, уважно огляньте не тільки себе і своїх рідних, але й одяг, квіти, ягоди, гриби, які Ви принесли з собою та домашніх тварин що були з Вами; 

  • вдома слід відразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати.

  • якщо разом з вами на природі був домашній улюбленець, його також слід оглягути перед тим, як впустити в помешкання.

 

Пам’ятайте, що видалити кліща найкраще зможе фахівець лікувального закладу.  Поява червоної плями після присмоктування кліща є прямим показом для звернення до лікаря і лікування хвороби Лайма.

Також кліща можна дослідити на наявність борелій у лабораторії ОНІ (особливо небезпечних інфекцій) ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України» за адресою м. Вінниця, вул. Маліновського, 11, телефон: +38 (0432) 67-28-78.