Що таке менінгіт та як від нього захиститися

  • 175

Фото без опису   Всі чули про захворювання, що має назву менінгіт. Але чи всі розуміють, що воно означає, чим загрожує, і найголовніше – як від нього захиститися?

    Менінгококова інфекція (МІ) – дуже небезпечне захворювання, яке може викликати важке ураження мозку.
     Зазвичай пік захворюваності припадає на осінньо-зимовий період, коли імунітет ослаблений нестачею вітамінів і спостерігаються часті переохолодження.

   Збудником МІ є бактерія менінгокок, яка у зовнішньому середовищі нестійка і швидко гине поза організмом людини.

   Джерелом інфекції є люди — носії збудника, які виділяють менінгококи і не мають запальних змін у носоглотці, або ж хворі на гострий назофарингіт і генералізовані форми МІ. Менінгокок передається виключно від людини до людини.

   Заразитися можна від хворої або від бактеріоносія. У другому випадку симптоми відсутні, хоча людина виділяє інфекцію в навколишнє середовище. Інфекція передається в основному повітряно-крапельним шляхом, при кашлі або чханні джерела інфекції.

   Заразитися можна тільки під час тісного контакту з хворою людиною або носієм інфекції - відстань менше 0,5 метрів вважається небезпечним, тривалість спілкування не повинна бути менше 2 годин.
    Інкубаційний період триває 1–10 днів і в середньому становить 4 дні.

   Клініка захворювання різноманітна: від безсимптомного носійства та назофарингіту до генералізованих форм – менінгококцемії, гнійного менінгіту, менінгоенцефаліту.
 Найчастіше МІ зустрічається у вигляді назофарингіту: починається гостро, з’являється головний біль, закладеність носу, нежить.

   Температура тіла може залишатися нормальною, але здебільшого підвищується до 38°С і вище, тримається 1-3 дні. Самопочуття, як правило, задовільне, людина швидко одужує. Але у частини хворих назофарингіт може бути клінічним проявом менінгококцемії.

   Менінгококцемія(менінгококовий сепсис) розпочинається гостро з ознобу, гарячки, підвищення температури тіла до 39-41°С, головний біль, ломота в м’язах та суглобах, блювота.

   Без вчасного та адекватного лікування генералізовані форми можуть закінчитись смертю.

   Природна сприйнятливість людей висока, але наслідки інфікування залежать як від властивостей збудника, так і від стійкості ураженого організму. Після перенесеної хвороби зберігається тривалий імунітет.

    Основним профілактичним заходом МІ є раннє виявлення та ізоляція хворих, санація виявлених бактеріальних носіїв, дотримання правил особистої гігієни, санітарно-освітня робота серед населення.

   Знизити ризик зараження в зимовий період допоможе прийом полівітамінів або вітаміну С. У період повного здоров'я необхідно проводити гартувальні процедури, уникати переохолодження. У період сезонного підвищення захворюваності слід обмежити відвідування місць із великим скупченням людей.

   В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Тобто, вакцинуватись можна власним коштом.

 

Інші новини

Всі новини