ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ПОЛІОМІЄЛІТ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКУ

  • 112

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» звертає Вашу увагу не те,  що Україна досі лишається в переліку країн, де через низький рівень охоплення щепленнями зберігається ризик спалаху поліомієліту. 

За  9 місяців поточного року на території Хмільницького району проти поліомієліту вакциновано в розрізі територіальних громад  від 41,3% до  93,8%  підлягаючих дітей віком до 1 року.

Першу ревакцинацію отримали 60,6 - 73,3% дітей. Ревакцинаціями проти поліомієліту в цілому по району охоплено від 43,5 до 83,6% підлягаючих дітей віком до 6 років, від 24,1 до 55,5% дітей віком 14 років.

Поліомієліт неможливо вилікувати, але цій смертельно небезпечній хворобі можна запобігти завдяки вакцинації.

 

Як передається поліомієліт

 

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше - через брудні руки, заражену їжу та воду. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина - і дитина, і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до 5 років.

Перебіг хвороби характеризується ураженням ЦНС, виникненням паралічів. Хвороба може призвести до смерті.

 

Якими є симптоми поліомієліту

 

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. При цьому прояви хвороби можуть бути різними:

  • У 70% випадків захворювання має безсимптомний перебіг. Але його носій становить небезпеку для інших людей зі слабшим імунітетом.

  • У 25% випадків поліо має симптоми, що нагадують грип (гарячка, головний біль, нудота, біль у животі).

  • Поліовірус спричиняє рухові розлади: біль в уражених м’язах, повний параліч, що може розвинутися за кілька годин.

На сьогодні не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту.

 

Ускладнення поліомієліту

 

Близько 5% хворих помирають. В основному - через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури.

У одного з 200 хворих розвиваються деформації хребта і кінцівок, що стають причиною інвалідності.

Інші небезпечні ускладнення поліомієліту – пневмонія, міокардит, важкі шлунково кишкові розлади з кровотечею, проривом, виразками, кишкова непрохідність.

 

Профілактика поліомієліту 

 

Вакцинація - єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Згідно з Календарем профілактичних щеплень, оптимальний час для введення вакцин:

  • 1 щеплення - 2-й місяць життя дитини (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));

  • 2 щеплення - 4-й місяць (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));

  • 3 щеплення - 6-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));

  • 4 щеплення - 18-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));

  • 5 щеплення - 6 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));

  • 6 щеплення - 14 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ)).

В Україні є достатньо якісних і ефективних вакцин, закуплених за кошти державного бюджету.

Які вакцини є в Україні

Станом на 1 жовтня в Україні було майже 700 тис доз вакцини для профілактики поліомієліту ІМОВАКС поліо та більше 1 млн доз  двовалентної вакцини для профілактики поліомієліту типів 1 та 3 (дОПВ) ПОЛІО САБІН™ (оральна).

Усі вакцини за Календарем є абсолютно безоплатними для дітей. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його безоплатно.

Якщо у вашому медзакладі немає вакцини, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja

Що робити, якщо дитина пропустила чи не робила щеплення взагалі

Неодмінно надолужити! Якщо графік порушено, вакцинуватися можна проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Головне — стежити за дотриманням інтервалів введення доз, щоб досягти максимальної ефективності. Оновлений графік щеплень можна скласти із сімейним лікарем.

Пам’ятайте!

Вакцинація не потребує підготовки чи змін у способі життя. Жоден наказ МОЗ чи міжнародний протокол не вимагає спеціальних аналізів чи додаткових обстежень.

Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання — це не протипоказання до щеплення! Навпаки: діти з хронічними недугами більш уразливі, тому потребують захисту передусім.