Обережно - гриби!

  • 120

    Фото без описуЗа останні три дні в Хмільницькому районі зареєстровано 2 випадки отруєння грибами. Потерпілі 21 та 52 річні жителі м. Хмільника, які споживали консервовані опеньки. Потерпілі госпіталізовані в відділення анестезіології та інтенсивної терапії  КНП «Хмільницька ЦЛ», стан їх середньої важкості. Загалом по Вінницькій області з початку року від отруєнь грибами потерпіло - 14 осіб з них 3 дитини.

     Найчастіше причиною отруєння стає вживання різних видів дикорослих грибів (рядовки, сироїжки, підосиновики, печериці, опеньки, маслюки тощо), як свіжих приготовлених з порушенням термічної обробки (лише відварені, або лише обсмажені), сушених (без термічної обробки), так і маринованих.

     Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

     Не рекомендовано вживати гриби вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

     Щоб не отруїтися грибами варто дотримуватись таких рекомендацій:

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.

  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.

  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.

  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

  • Не куштуйте сирі гриби.

  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викиньте.

  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

         Симптомами отруєння грибами:

     Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин  після споживання так і протягом кількох днів. Основні симптоми: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.

     За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно звертайтеся за медичною допомогою! Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

     Також категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

    Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.