Туберкульоз сьогодні - це небезпека, яка стосується кожного.

  • 676

Фото без описуНа Вінниччині протягом півроку виявлено 319 випадків туберкульозу, серед внутрішньо переміщених осіб – 16 випадків. Впродовж 2022 року за 8 місяців на території Хмільницького району у порівнянні з минулим періодом 2021 року відмічається зростання захворюваності на туберкульоз органів дихання серед жителів громади. Усього захворіло 22 дорослі людини ( з них 1 внутрішньо переміщена особа), показник складає 37,6 випадки на 100 тис. населення (у 2021 році аналогічний показник складав 21,9 випадків на 100 тис. населення, хворіло 13 громадян).  Тож запобігання розповсюдженню туберкульозу є вкрай актуальним.

ТУБЕРКУЛЬОЗ - це хроничне інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерії туберкульозу, або палички Коха. Туберкульоз, у більшості випадків, уражає легені, але захворювання може ушкодити будь-який орган, наприклад: нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, кишечник, шкірні покриви, статеві органи тощо.

ФАКТОРИ, що сприяють захворюванню на туберкульоз: 
    - несприятливі соціальні та екологічні умови життя; 
    - неповноцінне харчування; 
    - алкоголізм, куріння, наркоманія; 
    - стреси; 
    - наявність супутніх захворювань (діабету, виразкової хвороби шлунка або 12-палої кишки, захворювань легенів) та ін.; 
    - зниження імунітету. 

ДЖЕРЕЛО ІНФЕКЦІЇ - хвора людина, сільськогосподарські тварини. 

ШЛЯХИ ПЕРЕДАЧІ: 
    - повітряно - крапельний - найпоширеніший шлях зараження (95%), хворий туберкульозом виділяє мікобактерії в навколишнє середовище при кашлі, розмові, чханні; 
    - харчовий - вживання в їжу харчових продуктів від тварин хворих на туберкульоз інфікованої їжі; 
    - контактно - побутовий - через пошкоджену шкіру і слизові оболонки. 
          ОЗНАКИ захворювання, при яких необхідно звертатись до лікаря: 
    - швидка стомлюваність, загальна слабкість; 
    - втрата апетиту; 
    - задишка при невеликих фізичних навантаженнях; 
    - тривалий кашель і підвищення температури тіла до 37,0 - 37,5 0 С; 
    - пітливість (особливо вночі), втрата ваги та ін. 
          Тривалий час туберкульоз може протікати непомітно для хворого і маскуватись під ГРВІ, бронхітом, запаленням легенів і т. п. 
          ПРОФІЛАКТИКА туберкульозу: 
          Щеплення для профілактики туберкульозу вакциною БЦЖ проводиться в пологовому будинку на 3-5 день, ревакцинація - у 7 років. 
          Флюорографію грудної клітки необхідно проводити дорослим щорічно, що дозволяє, крім туберкульозу, своєчасно виявити іншу патологію легень, серця, онкологічні та професійні захворювання. 

   - Дотримуйтесь здорового способу життя. 
    - Дотримуйтесь правил особистої гігієни. 
    - Загартовуйте організм, повноцінно харчуйтеся, зміцнюйте імунітет. 
    - Не займайтесь самолікуванням. 

Варто додати, що громадяни України можуть отримати безоплатну медичну допомогу у разі захворювання на туберкульоз в будь-якому закладі, який продовжує працювати. Адже забезпечення не переривання лікування підвищує можливість його ефективності та запобігає розповсюдженню цих соціально-небезпечних захворювань.

Через розгортання активних бойових дій на території України чимало людей змушені покинути своє місце проживання. Звісно, серед них - люди, які лікують туберкульоз.

Тож якщо  ви змушені через бойові дії (або з іншої причини) змінити місце проживання і переїхати в інший регіон, а також втратили можливість відвідувати свій медичний заклад, лікування проти туберкульозу можна продовжити в іншій лікарні. 

Одразу відзначимо – громадяни України можуть отримати безоплатну меддопомогу при туберкульозі в будь-якому закладі, який продовжує працювати.

Якщо ви не змінювали місця проживання, проте маєте симптоми та хочете обстежитись на туберкульоз:

-ви можете звернутися до свого сімейного лікаря для первинного огляду та діагностики;

-звернутися до лікаря-фтизіатра найближчого протитуберкульозного закладу навіть без направлення. 

Якщо ви змінили місце проживання, маєте симптоми та хочете обстежитись на туберкульоз:

-ви можете звернутись до нового сімейного лікаря за консультацією. При зверненні до амбулаторії - укладати нову декларацію з лікарем не потрібно, адже  під час воєнних дій лікарі первинної медичної допомоги мають вести облік переміщених пацієнтів за спеціально визначеною формою;

-ви можете звернутися до найближчого фтизіопульмонологічного центру по самозверненню. З собою потрібно мати паспорт або посвідчення ВПО. 

У випадку, якщо ви лікували туберкульоз, але вимушені покинути свій регіон:

-тримайте, за можливості, зв’язок зі своїм лікарем – в телефоні, месенджері або поштою.

-зверніться до найближчого фтизіопульмонологічного центру  - там вам нададуть потрібний догляд і лікування.

 

Своєчасно виявлений туберкульоз при рано розпочатому лікуванні виліковується! Негайно звертатися до лікаря при виявленні симптомів, підозрілих на туберкульоз. Пам’ятайте! Ваше здоров’я – у ваших руках!