Обережно-гриби!

  • 927

Фото без опису Гриби – це смачний дарунок лісу, традиційний продукт у раціоні мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше грибами урізноманітнюють страви, також гриби вживають у консервованому вигляді.

    Проте водночас гриби є небезпечним харчовим продуктом, який може привести до отруєння, а іноді й смерті.

    По Вінницькій області починаючи з березня 2022 грибами отруїлися 8 осіб, в тому числі 1 дитина. На щастя летальних випадів не зареєстровано.

    Серед причин отруєння - вживання сушених грибів, куплених на ринку, вживання грибів без належної термічної обробки, вживання грибів, куплених з рук.

    Щоб не стати жертвою продуктів «тихого полювання» варто дотримуватись таких рекомендацій:

- В першу чергу обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється санітарний контроль. Адже, отруїтися можна не лише отруйними грибами, але і їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.

- Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.

- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.

- Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційнозабруднених територіях.

- Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

- Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

- Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.

   Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння:

- Не вживайте сирих грибів.

- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

- Вiдiбрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть.

- Кип'ятіть гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.

   Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше доби.

   Увага! Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам , які годують груддю.

   Симптоми грибного отруєння можуть з'являтися у різний час - вiд 30 хвилин залежно від виду грибів, які ви вживали.

   Симптомами отруєння можуть бути:

- запаморочення;

- сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів;

-похолодіння рук та галюцинації, розлад або втрата свідомості;

-порушення дихання, серцевої діяльності.

    Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння - негайно викликайте лікаря або «швидку допомогу»! Не викидайте залишки грибів - їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.