A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уланівська територіальна громада
Вінницька область, Хмільницький район

Сальмонельоз!

Дата: 03.08.2022 11:50
Кількість переглядів: 338

Сальмонельоз – інфекційне захворювання тварин, птахів та людей, яке зумовлюється численними серотипами бактерій роду сальмонел і характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму, а іноді й сепсису і гнояків у внутрішніх органах.

За перше півріччя 2022 року в м. Хмільник та Хмільницькому районі зареєстроване 7 поодиноких випадків на сальмонельоз серед дорослого населення (рівень захворюваності складає 11,9 випадків на  100 тис. населення). У порівняння з аналогічним  періодом минулого року захворюваність перевищує в 1,42 рази показник минулого року (за 6 місяців 2021 -  8,4 випадків на 100 тис.). 

Основними факторами передачі збудників сальмонельозу  були харчові продукти: сирі домашні та куплені на ринку курячі яйця, молочні продукти (молоко, сметана) домашнього виробництва та придбані на ринку, м'ясо домашньої курки. У хворих виділено 2 типа сальмонел – Sal. Enteritidis та Sal. typhimurium.

Відомо близько 2000 типів сальмонел, їм властива надзвичайна стійкість до факторів навколишнього середовища. Для сальмонельозу характерно тяжкий перебіг, а ризик зараження хворобою досить великий, тому будь-яка людина має знати, як виявляється це захворювання і як його уникнути.
      Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.
 У 96-98% випадків інфікування пов’язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі.

   Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина.
           Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування – яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, а також готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, фрукти, кондитерська продукція.

   Джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони несуть, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу.
      Інкубаційний період від кількох годин до 1-2 днів.
       Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:


 • не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без ветеринарно - санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, адже під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються;


 • м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;


 • під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Скажімо, ножі, дошки – окремо для сирого м’яса і готових виробів. Це вкрай важливо для запобігання вторинного зараження сальмонелами виготовлених страв із сирих продуктів;


 • всі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;


 • необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету.     Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук.


         Не порушуйте цих правил! Адже виконати їх легше, ніж потім лікуватися!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь