Як пережити спеку? Поради як захиститися від літньої спеки

  • 390

Фото без описуУ розпалі літо, більшість з нас з нетерпінням чекає сонячні днів, щоб засмагати, плавати, приємно проводити час на свіжому повітрі. Сподіваємося, що природа не пожартує над нами, і приємна сонячна погода не перейде в спеку і духоту. Жарку погоду можуть погано переносити маленькі діти, люди похилого віку, вагітні, а також страждають ожирінням, хворобами серця, гіпертонією і діабетом. Щоб палюче сонце не вбивало все задоволення від літа, дотримуйтесь наших порад, як пережити спеку.

 

Чим небезпечна спека?

 

Спека призводить до згущення в організмі крові (а це загрожує виникненням тромбів). Навантаження на всі системи організму при цьому збільшується. У спеку знижується кількість кисню в повітрі, у людини настає гіпоксія - кисневе голодування. Навіть практично молоді та здорові люди в спеку не відчувають себе бадьорими, стає важко дихати, навалюється млявість і сонливість. Якщо ви відноситеся до метеозалежних людей або у вас вегето-судинна дистонія, спека теж може негативно вплинути на ваше самопочуття. Як же допомогти своєму організму пережити літню спеку?

 

Що пити в спеку?

 

Наш організм у спеку швидко втрачає воду. Особливо сприйнятливі до зневоднення діти і люди похилого віку. Щоб не допустити зневоднення організму, потрібно пити стільки раз, скільки хочеться - до 3 літрів в день.

Разом з потом наш організм втрачає і необхідні солі і мінерали - магній, кальцій, цинк, тому щоб заповнити їх втрату, найкраще пити мінеральну воду, воду, підкислену лимоном, фруктові та овочеві соки.

Соки дають організму безліч цінних мікроелементів і вітамінів, тому в спеку після них не хочеться їсти і ми відчуваємо приплив сил і енергії. Пийте морси, компоти з фруктів, зелений чай (він чудово тонізує і добре втамовує спрагу).

Пити краще невеликими порціями, але часто. Тоді водний баланс в організмі буде в нормі, що сприятливо позначається на здоров'я і на красі шкіри.

Кілька порад:

  • Не пийте крижану воду - занадто холодна вода знижує кровопостачання слизової оболонки шлунка, і організм повинен буде витратити багато енергії, щоб нагріти її до температури тіла. Плюс можна застудитися - фарингіт або ангіна в спеку не так уже й рідко зустрічаються.

  • Щоб охолодити воду, краще додавати в неї кубики льоду. Кількість кубиків простіше регулювати, досягаючи бажаної температури води.

  • Не пийте під час їжі, це ускладнить процес травлення і перевантажить шлунок.

  • Солодкі газовані напої не здатні вгамувати спрагу, вони тільки підсилюють її. Тому в спеку віддавайте перевагу несолодким напоям.

  • Не пийте в спеку алкоголь і каву, які виводять з організму мінерали і воду.

 

Як харчуватися в спеку?

 

У спекотні літні дні бажано переглянути своє харчування. Перш за все зменшите розмір порцій, до яких ви звикли. Відмовтеся від солоних, жирних і смажених страв. Після них сильніше хочеться пити. Набагато краще підійдуть легкі холодні супи (окрошка, борщ), пісне м'ясо і риба, овочеві салати і фрукти.

Навіть морозиво не стільки охолоджує організм, скільки обтяжує, так як це жирний продукт. У спеку кращий десерт - фрукти і ягоди. А якщо все-таки хочеться морозива - віддавайте перевагу фруктовим або ягідним домашнього приготування.

Пам'ятайте і про те, що харчові отруєння влітку трапляються значно частіше, ніж в інші сезони! Свіжоприготовлена домашня їжа допоможе їх уникнути. А ось куплених на базарі або пляжі пиріжків, чебуреків, біляшів, а також салатів з майонезом в закладах громадського харчування слід остерігатися.

Сонячне випромінювання

У спеку навіть коротка прогулянка може призвести до опіку шкіри. Тому необхідно використовувати косметику для захисту від сонячного випромінювання. Ультрафіолетове випромінювання UVA-діапазону, (довгохвильове УФ-випромінювання) не затримується хмарами або склом. Тому добре засмагнути можна не тільки під прямими сонячними променями, а й в тіні, і при похмурій погоді.

Бережіть очі від сонця

Тривале перебування на сонці може спричинити подразнення кон'юнктиви, фотокератит - дуже болючий сонячний опік рогівки, симптоми якого проявляються зазвичай через 6-12 годин після опромінення, і втома очей. Багато негативних впливів сонця на очі проявляються тільки через роки. Люди, які не захищають очі від сонця, в літньому віці страждають дегенерацією рогівки, катаракта. При активному сонці використовуйте сонячні окуляри!

Одяг та взуття

Вибирайте легкий вільний одяг світлих відтінків з натуральних тканин - льону або бавовни, натурального шовку, щоб ваше тіло могло вільно «дихати». А ось синтетика створить ефект теплиці. У сонячні дні слід носити легкий головний убір: солом'яного бриля, панаму, або хустку, також з натуральної тканини.

На час спеки краще відмовитися від постійного носіння високого каблука. Не варто посилювати стан своїх вен, їм в спеку і так некомфортно. Виберіть босоніжки на невеликому стійкому каблуці або танкетці. Найкраще для літньої прогулянки підійдуть шкіряні босоніжки або капці.

Як перенести літню спеку в місті?

Якщо ж літня спека застала вас в місті, то ось декілька порад.

Якщо температура в тіні перевищує 30 ° C, то краще не виходити на вулицю, особливо між 11 і 15 годинами, коли сонце найбільш активно. У місті вибирайте завжди затінену сторону вулиці, носіть з собою пляшку води, не забувайте про головні убори. Пам'ятайте, що від теплового і сонячного удару не застрахований ніхто.

Частіше приймайте контрастний душ. Можна час від часу обполіскувати холодною водою руки до ліктя і лице. Або змочити хустку холодною водою і накинути її ззаду на шию.

Що робити при перегріванні

 

Головне правило при перегріванні – негайно переміститися у прохолодне приміщення. 

 

Серед теплових травм розрізняють :

  • Теплові судоми - коли болісно скорочувати м’язи. Перемістить людину у прохолодне місце, дайте випити прохолодної води, порадьте не рухатися, доки судоми  не минуть. Викликайте екстрену медичну допомогу ( дзвонить 103), якщо судоми  не зникають довше  1 години, людина має проблеми з серцем.

  • Теплове виснаження – нормальна або підвищена температура тіла, прохолодна, волога, блідна або почервоніла шкіра, головний біль нудота, запаморочення або слабкість. Перейдіть у прохолодне приміщення, зніміть одяг, охолодить потерпілого ( компреси із змочених у воді тканиною, дзвонить 103 якщо є блювання, симптоми тривають довше 1 години або стан погіршується.  

  • Тепловий удар – висока температура тіла, іноді досягає 41 0С. червона, гаряча , суха шкіра, роздратованість, втрата свідомості, прискорене поверхневе дихання. Негайно телефонуйте 103. Поки чекаєте на медичну допомогу, перейдіть у прохолодне приміщення, зніміть одяг, охолодить потерпілого за допомогою компресів, прохолодної вани).

Пережити жарку пору буде значно простіше, якщо ви станете дбайливо і уважно ставитися до свого здоров'я. Прислухайтеся до свого організму і постарайтеся створити для нього щадний режим, використовуючи наші поради про те, як пережити спеку.