Профілактика інфекційних захворювань під час купання у відкритих водоймах

  • 495

 

У літню спеку люди готові зануритися в будь - яку водойму, аби остудитися. Мами купають дітей у міських і паркових ставках, автомобілісти і компанії підлітків опановують лісові озера, а найбільш обережні відпочиваючі прямують до річки. 

З початком літнього сезону та спекотних днів збільшується ризик інфекційних захворювань, фактором передачі, яких є вода (85 %).

 Захворювання на інфекції, які передаються водним шляхом, викликаються різними видами збудників: вірусами, бактеріями, простішими, гельмінтами. Найбільш часті інфекції, з якими можна зустрітися під час купання.

Ентеровірусна інфекція – гостре інфекційне захворювання, що викликається кишковими вірусами. Інкубаційний період від 2 до 7 днів. Головними симптомами є: підвищення температури тіла, яка може досягати 39-40°С і триває декілька днів, головний біль, нудота, блювання, діарея, біль у животі, шкірні висипання. В основному ентеровірусне інфікування протікає без ускладнень і неприємних наслідків. Однак у деяких випадках може виникнути ускладнення, залежно від важкості перебігу хвороби і місця локалізації: менінгіт, епілепсія, набряклість головного мозку, психічні розлади, частковий параліч тіла, пневмонія, дихальна недостатність у гострій формі.

Гострий вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання, що характеризується ураженням печінки. Перші ознаки захворювання з’являються, в середньому, через 30 днів (інкубаційний період складає від 15 до 50 діб) – погане самопочуття, температура, значно темніє сеча (колір стає схожим на міцно заварений чорний чай), важкість в області шлунка і правому підребер’ї, слабкість. Через кілька днів жовтіють склери, шкіра (жовтяниця), знебарвлюється кал.

Церкариоз, або «свербіж купальника», його можна підхопити, пробувши у воді буквально 10-15 хвилин або навіть прогулявшись босоніж по мокрій траві на березі. Збудниками є личинки гельмінтів водоплавних птахів — церкарії, які виходять з тіла проміжних господарів (ставковиків — річкових молюсків), вільно переміщаються у воді і проникають на шкіру водоплавних птахів і людини.

Симптоми церкариозу: свербіж або печіння, поколювання і почервоніння шкіри на гомілках, стегнах, сідницях, поява висипки і пухирів, запаморочення і слабкість; може з’явитися сухий кашель і піднятися температура. Хвороба триває близько тижня, а пігментація шкіри і слабкий свербіж зберігаються до 3 тижнів.

Лептоспіроз – це одне з найбільш розповсюджених та найсерйозніших захворювань, яке можна «підхопити» в заражених водоймах. Бактерія  потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – гризунів. У стоячій воді вона живе протягом 25 днів. Щоб бактерії лептоспіри проникли в організм, достатньо найменшого ушкодження шкіри, і зараження відбувається навіть при швидкоплинному контакті з водою, де є мікроби. Збудник також легко проникає через кон’юнктиву очей і слизові оболонки. Хвороба страшна тим, що протікає швидко і часто з великою кількістю ускладнень.

Симптоми лептоспірозу: варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, який заважає навіть ходити, почервоніння очей, діарея, блювота, висипання, можливі збудження, марення, непритомний стан)  до серйозних (ураження нирок, печінки, менінгіт).

Лямбліоз -захворювання органів травлення, викликане паразитичними найпростішими — лямбліями. Зараження відбувається через рота при потраплянні до організму забрудненої лямбліями води, а також при занесенні лямблій до рота брудними руками. Лямбліоз небезпечний тим, що захворювання може протікати довгий час без якихось сильно виражених симптомів. Симптоми хронічного лямбліозу це загальна слабкість, стомлюваність, дратівливість, зниження апетиту, головні болі, запаморочення, поганий сон. Личинки лямблій зсередини насідають на стінках кишківника, розвиваючись там і блокуючи тим самим всмоктування поживних речовин.

        Відкриті водойми безумовно є джерело небезпеки і на території  м. Хмільник та Хмільницького району. За даними результатів лабораторних досліджень якість води в водоймах в межах населених пунктів (ставка, річках) погіршується.  В пробах річкової води  виявляється велика кількість  лактозопозитивних кишкових паличок й тому обережність при купанні і плаванні в водоймах району цілком виправдана.

 

Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися наступних правил: 

 

  1. При виборі ставка або річки переконайтеся, що в них дозволено купання, користуйтеся  лише офіційно відведеними  для купання місцях. Звертайте увагу на сигнальні знаки (прапорці, таблички), що повідомляють про забруднення водойми.

  2. Вибирайте водойми з проточною водою, що зменшить ймовірність інфікування кишковою паличкою, лептоспірозом, ентеровірусною інфекцією. Вода біля берега може бути не дуже чистою, що може провокувати подразнення і інфікування слизових.

  3. Не можна купатися у водоймах, біля яких є очисні споруди, заводи, фермерські господарства. Утримуйтеся від купання у водоймі, де плавають качки або купається велика рогата худоба.

  4. Під час купання слідкуйте за тим, щоб вода не потрапляла на слизові оболонки і у рот. Небажано пірнати з відкритими очима, щоб мікроби не потрапляли на слизову оболонку очей. Краще одягати спеціальні окуляри або маску.

  5. Після купання обов’язково приймайте душ з милом, а садна і ранки обробляйте спеціальними засобами.

  6. Дотримуйтеся правил особистої гігієни: частіше мийте руки з милом.

  7. Овочі та фрукти ретельно мийте під проточною водою і перед вживанням в їжу обробляйте окропом. Пийте тільки кип’ячену або бутильовану воду. Не забудьте про достатній запас питної води.

 

 

Будьте здорові!