Що таке правець і як від нього вберегтися

  • 517

Правець – це гостре інфекційне захворювання людини та тварини, що викликається збудником з групи ранових анаеробних інфекцій. Характеризується ураженням нервової системи, що виявляється у вигляді судом скелетної мускулатури з можливим розвитком асфіксії. Правець – украй небезпечне захворювання, яке загрожує хворому смертю у разі відсутності належних щеплень або не проведення курсу профілактики.

         Якщо раніше хворі на правець гинули через відсутність спеціальних вакцин і сироваток, то сьогодні причиною смертності від інфекції є найчастіше недбалість людей, адже багато батьків відмовляються від щеплення своїх дітей від правця і самі не дотримуються режиму вакцинації.

         Збудником правця є спороутворююча бактерія. Мікроб дуже стійкий, живе всюди, нічого не боїться: витримує нагрівання до 80 оС протягом 1 години, у висушеному вигляді без доступу світла зберігається до 10 років, а спори його навіть за кипятіння протягом 30-60 хвилин на 100 % не гинуть. У зовнішньому середовищі спори зберігаються роками, а коли потрапляють у сприятливі умови – проростають, і з них знов утворюються правцеві палички. Мікроорганізм найінтенсивніше розмножується в родючих ґрунтах (особливо в теплу пору року). Тому випадки правця найчастіше реєструється в сільськогосподарських районах.

        Механізм передачі інфекції – контактно-рановий.

         Вхідними воротами правцевої палички можуть бути різні пошкодження: від поранень або травм, опіків, обморожень, хірургічних втручань, мікропошкоджень під час пологів у поза лікарняних умовах, укуси тощо. У новонароджених інфекція через недотримання заходів асептики може проникати через пупкову рану.

         Природна сприйнятливість людей до збудника досить велика. Мізерна кількість збудника виділяє такий об’єм токсину, що здатен викликати розвиток патологічного процесу в організмі людини та навіть смерть. Але імунна система не продукує при цьому необхідний для формування імунітету кількості захисних антитіл. Тож захистить людину від розвитку інфекції насамперед те щеплення від правця, яке вона отримувала раніше.

          Без госпіталізації та інтенсивного лікування смертність становить майже 100 %. На жаль, протягом п’яти останніх років летальність від правця в Україні перевищує 60 %

Клінічні прояви захворювання:

- скорочуються жувальні і мімічні м’язи. На обличчі застигає «страждальницька» «сардонічна усмішка», стискаються щелепи внаслідок судомного скорочення м’язів обличчя і щелеп;

- ковтання утруднюється аж до його неможливості;

- напружується м’язи потилиці, що викликає постійний головний біль;

- живіт стає твердим, як дошка, напружуються м’язи рук і ніг;

- починаються судоми, які вражають різні групи м’язів, що інколи можуть призвести до переломів кісток та навіть хребта;

- тіло вигинається, набуває химерних поз;

- хворий від болю скрегоче зубами, кричить;

- порушується робота травної, сечовидільної, дихальної систем.

          Найчастіше смерть наступає від асфіксії або паралічу серцевого м’язу.

          Розрізняють специфічну та неспецифічну профілактику правця.

          Неспецифічна профілактика полягає в запобіганні травматизму, дотриманні техніки безпеки на виробництві, гігієнічних правил у побуті (ходити у взутті, користуватися рукавицями, особливо під час роботи на городі, дачі, в садку).Обов’язковою є хірургічна обробка рани: видалення сторонніх тіл, промивання її антисептичними розчинами.

         Специфічну профілактику правця проводять планово та екстрено.

         Зазвичай у ранньому дитячому віці здійснюють профілактичне щеплення. Згідно з чинним Календарем профілактичних щеплень повний курс первинної імунізації включає три ін’єкції комбінованою вакциною АКДП  з інтервалом в 1 місяць. Ревакцинацію здійснюють у 18-місячному і 6-річному віці дитини. Підлітками в 16 років варто повторити вакцинопрофілактику.

         Це стосується і дорослих, які часто нехтують щепленнями. У дорослих осіб, для підтримки імунітету проти правця на захисному рівні, необхідно через 10 років проводити ревакцинацію шляхом одноразового введення АДП-М анатоксину. Особливо це стосується населення, яке безпосередньо працює в сільській місцевості. Дорослі обов’язково мають робити щеплення кожні десять років.

         З огляду на небезпеку інфекції, за рекомендаціями ВООЗ, перелік протипоказань для вакцинації проти правця досить обмежений: період гострої хвороби (в т. ч. ГРВІ), загострення хронічних захворювань, алергія на компоненти вакцини.

          Екстрена профілактика правця полягає в обробці рани і проведенні специфічної імунологічної профілактики. Вона виконується, коли поранення вже є, з метою запобігання розвитку хвороби.

          Інших способів запобігти захворювання на правець, ніж вакцинація, на сьогодні не існує.

Хмільницький районний відділ ДУ « Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»