A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уланівська територіальна громада
Вінницька область, Хмільницький район

Гриби - небезпечні дарунки лісу!

Дата: 05.07.2022 09:47
Кількість переглядів: 231

Страви з грибів традиційний продукт у раціоні мешканців багатьох регіонів України. Але ці дарунки лісу є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді - смерті.

Отруєння організму викликають алкалоїди та сполучення важких металів, що містяться в грибах.

Щорічно в області реєструються випадки отруєння дикорослими грибами. В 2021 році зареєстровано 19 випадків з 14 постраждалими, 2 випадки були летальними (Гайсинський район). В поточному році через вживання грибів постраждало 3 особи. Випадки отруєнь грибами в Хмільницькому районі не  реєструвались.

Основними причинами отруєнь грибами є: 

  • вживання отруйних грибів;

  • порушення технології приготування грибів, особливо консервованих;

  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників).

Основними симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Симптоми отруєння можуть з’явитися як через годину, так і через добу. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Хмільницьке районне управління Головного управління Держпродсповживслужби у Вінницькій області попереджає:

  • Відмовтеся від споживання дикорослих грибів.

  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців біля автошляхів.

  • Ніколи не кладіть у кошик гриби, яких не знаєте, остерігайтеся пластинчатих грибів.

  • Не збирайте перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки.

  • Під час посухи гриби краще не збирати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

  • Не вживайте сирих грибів.

  • Суворо дотримуйтесь вимог технології приготування грибів: відібрані гриби спочатку промийте, вимочуйте та відварюйте декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.

  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

  • Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю.

Якщо вже трапилася біда і ви почуваєте себе погано або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких, викличте швидку медичну допомогу.

Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок потерпілого: дайте йому випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; викликати блювоту допоможе натиснення пальцем на корінь язика; коли промивні води стануть чистими, дайте постраждалому активоване вугілля (1 пігулка на 10 кілограмів ваги).

Після надання першої допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. 

Від того, наскільки оперативно проведено очищення організму, залежить результат лікування!

Бережіть себе та своїх близьких!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь