Як вберегтись від ботулізму

  • 302

 

Фото без опису

 

За оперативною інформацією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з початку поточного року в країні реєструвалися  випадки захворювання на ботулізм серед населення.

Від початку року на Вінниччині зареєстровано один побутовий випадок ботулізму, внаслідок якого захворіло 2 людини (Тростянецька ТГ Гайсинського району). На території Хмільницького району дане захворювання не реєструвалося.

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 7-24 годин після споживання зараженої їжі. Серед них: порушення близького зору, двоїння в очах, сильно виражена сухість у роті, важко ковтати,  підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.

Ботулізм характеризується високою смертністю, яка коливається в межах 37-100%. Специфічне та неспецифічне лікування не завжди приносить успіх, тому основна увага повинна бути приділена питанням профілактики цього  захворювання.

З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

в дорогу та на відпочинок необхідно брати продукти тільки довгострокового зберігання;

продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

сирі і варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);

захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

не купувати продукти харчування на стихійних ринках.

Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться до медичних фахівців!

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.