Ґрунт: загроза здоров’ю чи рятівник?

  • 649

Ґрунт є найскладнішим біоматеріалом на планеті через складну архітектуру та мільярди мікробів із надзвичайною біотичною різноманітністю.

Ґрунт потенційно є джерелом патогенів, які можуть призводити до численних смертей людей щорічно. Яскравим прикладом є гельмінти, якими зараз у світі заражені близько двох мільярдів людей.

 

Проте ґрунт також може бути джерелом антибіотиків та інших природних продуктів, які покращують здоров’я людини. Ґрунтові антибіотики використовуються для лікування інфекцій, але також можуть призвести до антибіотикорезистентності бактерій. Натуральні продукти, виділені з ґрунту, стали основою для 60% нових ліків від раку в період 1983–1994 років.

 

Ґрунти також мають вирішальне значення для здоров’я людини через вплив на харчування. Нарешті, з глобальної точки зору, ґрунти є життєво важливими для майбутнього добробуту націй через їх вплив на зміну клімату та глобальне потепління.

Критичний огляд впливу ґрунту на здоров’я призводить до висновку, що ґрунт у цілому є рятівником людства.

 

Вартість ґрунту з використанням системного підходу оцінюється в 20 трильйонів доларів і є найціннішою екосистемою у світі.

Життя людини нерозривно пов’язане з ґрунтом, варто тільки згадати, що першими технологіями людської цивілізації були тваринництво і землеробство, які неможливі без використання земельних ресурсів.

 

Ґрунт є основою сільськогосподарського виробництва та лісового господарства. Ґрунти виконують активну фільтруючу роль в очищенні природних і стічних вод. Ґрунти – універсальний біологічний фільтр і нейтралізатор багатьох видів забруднень.

В Україні, у зв’язку з воєнними діями, загострюється ситуація із забруднення ґрунтів. Постійні ракетні атаки, бомбардування промислових об’єктів та об’єктів цивільної інфраструктури, вибухи на хімічних підприємствах з викидами токсичних речовин, масові поховання у неналежних для цього місцях – усе це призводить до забруднення земельних ресурсів. Крім того, виникає небезпека потрапляння небезпечних для життя і здоров’я речовин із ґрунту у воду.

 

А це, своєю чергою, може призвести до спалахів небезпечних інфекційних хвороб, таких як - гострі кишкові інфекції, вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо і хвороб, що пов’язані з хімічним забрудненням води - водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози, отруєння токсинами синьо-зелених водоростей тощо.

 

Варто наголосити, що стан ґрунтів впливає на їжу, яку ми їмо, воду, яку ми п’ємо, повітря, яким ми дихаємо, на наше здоров’я і на здоров’я всього живого на Землі. Без здорових ґрунтів ми не зможемо вирощувати продовольство. Адже, за оцінками, 95 відсотків того, що ми їмо, прямо або побічно отримуємо з ґрунту.

Тому дбати про безпеку та якість земельних ресурсів – обов’язок кожного з нас. Особливо актуальною перевірка стану ґрунтів залишається для фермерів, власників великих господарств чи маленьких присадибних ділянок. Тим паче – під час воєнних дій в Україні.

 

Допоможуть у цьому фахівці Хмільницького районного відділу ДУ «Вінницький обласний центр контрою та профілактики хвороб».

 

Саме у лабораторії санітарно-гігієнічних досліджень можна замовити дослідження ґрунтів за показниками:

-фізико-хімічні (рН, нітрати, сульфати, хлориди та інші речовини), а також - вологість;

-токсикологічні (залишкової кількості пестицидів - хлорорганічні, фосфорорганічні та ін.);

Мікробіологічна лабораторія здійснює дослідження ґрунту на мікробіологічні (кишкова паличка, ентеробактерії, ентерококи та інші патогенні мікроорганізми) та гельмінтологічні ( яйці гельмінтів, кишкові найпростіші) показники.

В лабораторії працюють висококваліфіковані та досвідчені фахівці.

За додатковою інформацією можна звернутися за телефоном  2-65-94 .

Наша адреса: м. Хмільник, вул. Виноградна, 7, e-mail:labhm_ses@ukr.net