Вплив автотранспорту на атмосферне повітря

  • 579

Фото без описуАтмосфера завжди містить певну кількість домішок, котрі зумовлюються природними та антропогенними джерелами.. Рівень забруднення атмосфери природними джерелами є фоновим і несуттєво змінюється з плином часу.

Основна маса забруднень повітря припадає на спалювання органічних енергоносіїв (вугілля, нафти, газу, торфу, сланців, деревини), у містах до 60 % забруднень дає автотранспорт. Сьогодні в містах забруднення повітря в 15 разів вище, ніж у сільській місцевості, й у 150 разів вище, ніж над океаном.

Справжнім лихом для міст є автомобілі. Більш як 300 млн автомашин щодня викидають в повітря 800 тис. тонн окису вуглецю, 1 тис. тонн свинцю. Більшість з 200 компонентів вихлопних газів автомашин згубно впливає на організм людини. 

Лабораторія ВСП Хмільницького районного відділу проводить моніторинг стану атмосферного повітря на території міста та району, найбільше забруднення виявлено  на автомагістралі на перехресті вулиці Пушкіна та проспекту Свободи, де щорічно фіксується перевищення допустимих концентрацій шкідливих речовин.

Особливо небезпечні сірчисті сполуки й оксиди азоту, які спричиняють кислотні дощі. Кислотні дощі стали дуже поширеним явищем, причому вони можуть випадати на відстані багатьох сотень і тисяч кілометрів від джерела первісного викидання речовини. Вони залишають на листі дерев чорні плями, закислюють озера і ґрунти, змінюють їхній хімічний склад. Процес закислення опадів триває. Розрахунки показують, що при сталих концентраціях оксиду сірки 80 мкг/м3 і оксидів азоту 50 мкг/м3, що відповідає гранично допустимим концентраціям цих речовин у більшості промислово розвинених країн, рН опадів становить 2,7. Якби такі дощі випадали постійно, то все живе загинуло б. Очевидно, це і є межею закислення. 

Постійне збільшення кількості спалюваного органічного палива призводить до підвищення концентрації СО2 в атмосферному повітрі. В 1860 році його вміст становив 0,027 %, на початку XX ст. — 0,029 %, а сьогодні — 0,034 %. Прогнози показують, що до середини XXI ст. його вміст подвоїться. Це призведе до різкого посилення парникового ефекту.

З початком військових дій на території нашої держави, фахівцями ВСП Хмільницького районного відділу проводиться щоденний моніторинг радіаційного фону на території ОТГ, на сьогоднішній день він знаходиться на рівні показників, що фіксувались у нас протягом багатьох років, тобто в межах норми.

Від кожного з нас залежить майбутнє нашої планети, не будьмо байдужими, адже кожен  може позитивно вплинути на стан атмосферного повітря, відмовившись від спалювання сміття, опалого листя, надати перевагу пересуванню без автотранспорту.

Щоб переконатися, що якість атмосферного повітря  знаходиться в межах норми і чи не забруднене повітря шкідливими та небезпечними речовинами, ви можете звернутися до відокремленого структурного підрозділу Хмільницький районний відділ Державної установи «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»,  який знаходиться за адресою: м. Хмільник, вул. Виноградна, 7,  де вам нададуть консультацію та зможуть провести лабораторні дослідження.