Що необхідно знати про кліщі

  • 562

Фото без описуЩороку в теплий  період у лісах і парках, скверах та й на будь-якому газоні активізуються кліщі. Сезон найбільшої активності кліщів припадає на травень – жовтень.

    Укуси кліщів загрожують людині небезпечними хворобами, як  іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) і кліщовий вірусний енцефаліт, марсельська гарячка.

     Кліщовий вірусний енцефаліт – це гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може призвести до інвалідності, а іноді й до летальних випадків.

     Зараження людини відбувається під час кровосмоктання кліща, при випадковому його роздавлюванні  чи розчісуванні місця .

     Перші прояви хвороби проявляються через 7-14, деколи 30 діб. Гострому періоду може передувати стан, аналогічний тому, що  при гострих респіраторних захворюваннях: слабкість, нездужання, головний біль, болі у м’язах, в ділянці шиї, плечах, попереку із відчуттям оніміння. Хвороба починається гостро, хворого «морозить», різко може підвищуватися температура тіла до 38º-39º.

    В нашій місцевості частіше зустрічається хвороба Лайма (кліщовий бореліоз).

    Слід відмітити, що за останні роки хвороба Лайма значно поширилась в Україні. Впродовж останніх 10 років кількість захворювань на дану патологію у області зросла майже у 100 разів. В минулому році по Вінницькій  області зареєстровано  241 випадок хвороби Лайма,  у  тому числі 9  на території  нашого району. Протягом поточного року за медичною допомогою в лікувальні заклади району звернулося 54 особи потерпілих від укусів кліщами

    Початок хвороби Лайма за проявами схожий на грип: збільшуються лімфатичні вузли, виникає біль у суглобах та м’язах, підвищується температура. Такі симптоми мають викликати у вас особливе занепокоєння, якщо виникли після вашого перебування у лісопаркових зонах.

    У 60–70 % інфікованих людей на місці укусу кліща через 2–14 днів, іноді - через 2 місяці виникає червона пляма, яка з часом збільшується в розмірах до 20 – 30 см., болить та часто супроводжується свербінням. Поява червоної плями після присмоктування кліща є прямим показом для звернення до лікаря і лікування хвороби Лайма. 

        Слід відмітити, що за останні роки хвороба Лайма значно поширилась в Україні. Впродовж останніх 10 років кількість захворювань на дану патологію у області зросла майже у 100 разів. В минулому році по Вінницькій  області зареєстровано  241 випадок хвороби Лайма,  у  тому числі 9  на території  нашого району. Протягом поточного року за медичною допомогою в лікувальні заклади району звернулося 54 особи потерпілих від укусів кліщами.

   В минулому році по району було зареєстровано 5, а по області - 375 випадків хвороби Лайма.

   Несвоєчасне звернення до медиків може обернутись низкою серйозних хронічних захворювань – від болю у суглобах і проблем з нервовою та серцево-судинною системами до неврологічних розладів. Бореліоз може призвести навіть до інвалідності.

   Пам’ятайте, що видалити кліща найкраще зможе фахівець лікувального закладу – лікар хірург. При відсутності такої можливості видалення кліща можливо провести самостійно: розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, повільно його видалити разом з хоботком. Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% розчином йоду або спиртом, а руки вимити з милом. У будь—якому випадку, після видалення кліща зверніться до лікаря—інфекціоніста, оскільки з кліщами жарти погані.  

     Також кліща можна дослідити на наявність борелій у лабораторії ОНІ (особливо небезпечних інфекцій) ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за адресою м. Вінниця, вул.. Маліновського, 11, телефон: +38 (0432) 67-28-78.

      Щоб захистити себе від нападу кліщів, необхідно при відвідуванні місць, де можуть бути кліщі (парки, сквери, діброви, гаї, ліси, галявини), одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб легше було помітити кліщів. Голову слід покривати головним убором. Через кожні 2 години під час прогулянок необхідно проводити само - та взаємо огляди. Коли прийдете додому, уважно огляньте не тільки себе і своїх рідних, але й одяг, квіти, ягоди, гриби, які Ви принесли з собою та домашніх тварин що були з Вами. Вдома слід відразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Якщо разом з вами на природі був домашній улюбленець, його також слід оглягути перед тим, як впустити в помешкання.

     Для зниження чисельності іксодових кліщів у природі слід проводити акарициду обробку парків, скверів, території оздоровчих закладів шляхом залучення спеціалізованих установ та організацій, які мають дозвіл на проведення вказаних робіт.   

     Також необхідно проводити заходи щодо знищення можливості «харчування» кліщів - це проведення дератизаційних заходів по знищенню гризунів, боротьба з бродячими тваринами, покосу трави тощо.