Отруєння дико рослинними грибами це дуже небезпечно!

  • 354

Фото без описуСимптоми отруєння грибами.

Розрізняють чотири групи симптомів отруєння грибами:

Перша група - отруєння грибами строчками, виявляється через 6-10 годин, з'являється слабкість, нудота, блювота, іноді розлад шлунку.

Друга група - отруєння блідою поганкою і близькими до неї видами грибів, виявляється через 8-24 години, з'являються раптові болі в животі, блювота, пронос, слабкість, зниження температури, висока імовірність смертельних наслідків.

Третя група - отруєння мухоморами, виявляється через 30 хвилин - 6 годин, з'являються нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Рідко наступає смерть.

Четверта група - отруєння опеньками несправжніми, жовчним і чортовим грибом та неспецифічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки отруєння, яке виявляється через 30 хвилин - 2 години розладом шлунково-кишкового тракту.

Основні правила профілактики отруєнь грибами:

Не збирайте гриби поблизу трас, на пустирях і звалищах, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах.

Ніколи не збирайте гриби з бульбо подібним потовщенням внизу ніжки, не готуйте з них страви і навіть не намагайтеся спробувати їх на смак!

Не збирайте гриби, які вам не відомі! При будь-якому сумніві їх краще викинути!

Не збирайте перезрілі, слизькі, червиві та пошкоджені гриби!

Пам’ятайте, що не лише сирі, але й погано очищені, недоварені, недосмажені, не просолені гриби можуть стати причиною отруєння. Принесені додому гриби треба одразу ж розсортувати і ще раз ретельно переглянути. Рішуче викидайте усі сумнівні, також перезрілі, червиві, зіпсовані, прив’ялі гриби. Здоров’я дорожче за "здобич".

Не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

 

Не тримайте необроблені гриби у холодильнику більше 1 доби!

Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.

Додержуйтеся санітарно-гігієнічних правил при консервуванні грибів: ретельно очистіть їх, промийте і проваріть, у маринад додайте достатню кількість солі та укусу і не закривайте банки герметичними кришками!  Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм.

Не намагайтеся перевіряти якість грибів "дідівським методом". Кажуть, що цибуля, часник або срібні предмети синіють у каструлі, де варяться гриби, серед яких можуть помилково бути отруйні. Це зовсім не так! Ні колір, ні запах бульйону чи відварених овочів, а тим більше самих грибів не свідчить про їх отруйність.

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:


 «Усі їстівні гриби мають приємний смак».
« Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний».
« Усі гриби в молодому віці їстівні».
« Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».
« Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є  отруйні».
« Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».

 « Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».

         Перша допомога при отруєнні грибами.

 

Викличте  швидку медичну допомогу.
 

Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

 

Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-солевий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

 

Якщо ви бажаєте здоров’я собі та своїм близьким, будьте обережними!