ЯКУ ВОДУ БЕЗПЕЧНО ПИТИ?

  • 305

 Фото без описуЧиста питна вода та її достатнє вживання щодня є дуже важливими для збереження здоров'я людини. Вода є незамінною та обов'язковою для функціонування багатьох органів, а також для регуляції температури тіла.

     Але потрібно пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі небезпечних інфекційних захворювань, в першу чергу кишкових, вірусного гепатиту А, черевного тифу, ротавірусної інфекції, а також хвороб, спільних для людей і тварин, які передаються мишоподібними гризунами – туляремії, лептоспірозу та інших.

   За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 25% населення планети постійно перебуває під загрозою хвороб, пов’язаних зі споживанням недоброякісної питної води.

   Показники безпечності та якості питної води регламентуються Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

      Основними джерелами питного водопостачання   є вода з централізованих мереж водопостачання, індивідуальних, власних, децентралізованих джерел водопостачання; громадських колодязів, природних джерел та каптажів; бутильована питна та мінеральна вода; вода з пунктів розливу, автоматів тощо.

       Більшість мешканців користуються індивідуальними, власними або децентралізованими джерелами водопостачання.   Законодавчо не визначено здійснення систематичного державного нагляду за такими джерелами водопостачання. Відповідальність за них, як і за використання води з них, несе власник, який і повинен бути зацікавлений у відповідній якості води, яку вживає він чи його сім’я. Проте власники здебільшого нехтують елементарними правилами експлуатації, не здійснюють хоча б один раз на рік лабораторного контролю якості води з джерела постачання. В основному аргументують це тим, що вода є доброю за органолептичними властивостями (колір, запах, смак, прозорість) і вони протягом довгого часу, а інколи і декількох поколінь вживають її. Однак це аж ніяк не є гарантією її якості, адже частина хімічних речовин навіть при високих концентраціях не змінюють смаку, кольору води. Наприклад нітрати, які є особливо небезпечними для дітей раннього віку. Окрім того, гострі отруєння, пов’язані з використанням недоброякісної води, трапляються відносно рідко, тоді як надлишок чи нестача у воді певних мікроелементів, хімічних речовин при тривалому її використанні можуть призвести до значних порушень стану здоров’я, які навіть доволі важко прив’язати до води. Наприклад, захворювання серцево-судинної системи, в етіології яких якісна вода – не останній фактор.

Що стосується бутильованих питних та мінеральних вод і води з пунктів розливу чи автоматів, то знову ж таки, необхідно не соромитись і вимагати у її продавців відповідну товаросупровідну документацію та протоколи лабораторно-інструментальних досліджень води. А також сподіватися на чесність та добросовісність її виробників, на яких законодавчо першочергово покладено контроль за якістю та безпекою їхньої продукції, в тому числі й лабораторно-інструментальний.

Тож яку воду все ж таки краще вживати?

        Основне, щоб вода була з контрольованих джерел водопостачання і періодично проходила лабораторний контроль. Хоча умови її транспортування та зберігання теж мають чимале значення. Зокрема не слід зберігати воду у непридатних для цього ємкостях (повторно використані ПЕТ-пляшки або технічні ємкості, каністри тощо),  також не слід довго зберігати воду  навіть набрану у відповідні ємкості, що закриваються, – не більше 72 годин, після чого її використання в харчових цілях рекомендовано лише після кип’ятіння .     

         Тому, проведення лабораторного контролю перед вживанням та використанням води для господарсько-побутових потреб з джерела водопостачання дозволить попередити негативний вплив на організм людини та вжити заходи з водопідготовки та очищення води для забезпечення її збалансованого хімічного складу.  Для проведення  досліджень можна звернутись в ВСП «Хмільницький районний відділ   ДУ «Вінницький обласний  центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», який знаходиться за адресою: м Хмільник, вул. Виноградна,7.