Захист врожаю!

  • 327

Фото без опису

ПАМ'ЯТКА

по організації забезпечення заходів протипожежного захисту нового врожаю
у весняно-літній пожежонебезпечний період 2022 року

З метою попередження пожеж в місцях збирання, зберігання та переробки врожаю зернових культур та заготівлі грубих кормів в пожежонебезпечний період 2022 року необхідно:

  1. Наказами призначити відповідальних осіб за протипожежний стан будівель, приміщень, цехів, складів та інших дільниць, на яких покласти здійснення контролю за станом протипожежного режиму, справністю електроустановок, технологічного обладнання, вжиття необхідних заходів до усунення недоліків.
  2. Організувати проведення оглядів протипожежного стану об’єктів із залученням до цього членів добровільних пожежних дружин та інших добровільних протипожежних формувань. У процесі оглядів проаналізувати і визначити додаткові заходи до посилення пожежної безпеки об’єктів.
  3. Здійснити перевірку технічного стану, а за необхідності, відремонтувати пристрої блискавкозахисту, електрообладнання, забезпечити постійний контроль за правильністю їх утримання та експлуатації, своєчасним і якісним ремонтом.
  4. Забезпечити виробничі та складські приміщення, територію, а також комбайни, трактори та іншу сільськогосподарську техніку необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння. Заборонити експлуатацію машино-тракторної техніки з несправною паливною та іскрогасною системою.
  5. Привести в робочий стан джерела внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопостачання, укомплектувати пожежні щити необхідним інвентарем.
  6. Визначити порядок зберігання та використання вибухопожежо- небезпечних речовин, балонів з газами та інших матеріалів, що мають підвищену пожежну небезпеку. Особливу увагу звернути на відповідність протипожежним вимогам місць їх використання, фасування, проведення зливних і наливних операцій.
  7. Організувати проведення навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки та цивільного захисту з працівниками підприємства, в тому числі які будуть приймати участь у підготовці та проведенні збирання врожаю та заготівлі грубих кормів.
  8. Провести додаткові протипожежні інструктажі з працівниками, що зайняті на роботах з підвищеною пожежною небезпекою, обслуговуючим персоналом електроустановок, вентиляційного, технологічного та іншого інженерного обладнання.
  9. Опрацювати об’єктові інструкції про заходи пожежної безпеки. Переглянути та доповнити склад розрахунків добровільних пожежних дружин (команд), закріпити за ними виробничі дільниці для нагляду за дотриманням протипожежного режиму.
  10. Під час весняно-літного пожежонебезпечного періоду організувати цілодобове чергування членів протипожежних формувань на пожежній та пристосованій для гасіння пожеж техніці. Вжити заходів по ремонту пожежної техніки, а також забезпеченню цієї техніки необхідним запасом пального.
  11. Вжити заходи по недопущенню спалювання сухої трави, стерні та післяжнивних залишків на полях, недопущення застосування відкритого вогню на полях сільськогосподарських підприємств.