ОБЕРЕЖНО, ЧАДНИЙ ГАЗ!

  • 251

Фото без опису Чадний газ – безбарвний, дуже отруйний газ без запаху. Утворюється внаслідок неповного згоряння пального в автомобільних двигунах чи в опалюваних приладах, які працюють на вугіллі або на інших видах природного палива.

Через свою отруйність чадний газ є дуже небезпечним для організму людини. Крім того, він не має запаху, а тому отруєння може настати непомітно. Навіть незначна його кількість, що потрапляє у повітря і вдихається людиною, викликає запаморочення і нудоту, а концентрація чадного газу  в повітрі у межах 1 мг/м³ є небезпечною для життя людини.

  Отруйний вплив  чадного газу обумовлюється тим, що він утворює з гемоглобіном крові порівняно стійку сполуку, внаслідок чого кров втрачає здатність передавати кисень тканинам організму. Отруєння настає в результаті критичної нестачі кисню в організмі.

Ознаки та симптоми отруєння чадним газом: головний біль, нудота, задуха, потьмарення свідомості, м'язова слабкість, червоний колір обличчя. Слід пам’ятати, що тривала дія чадного газу може призвести до смерті.

Як запобігти отруєнню чадним газом?

  Конфорки і духовки використовувати тільки для приготування чи підігріву їжі, у жодному разі не для обігріву приміщення!

Не залишати колонку без нагляду.

Перед початком опалювального сезону слід ретельно перевірити димарі та газові конвектори: якщо тяга в них порушена, то продукти згоряння потраплятимуть у житлове приміщення.

Регулярно запрошувати спеціаліста і ретельно перевіряти усі системи опалення.

Якщо при увімкнених конфорках чи колонці починає боліти голова і з'являються симптоми отруєння – потрібно негайно вийти на свіже повітря, вимкнути усі нагрівальні прилади, відчинити усі вікна, двері для протягу. Якщо відчутний запах газу – у жодному разі не можна вмикати чи вимикати електричні прилади та світло. Терміново зателефонувати „104”.

  Не залишайте дітей без нагляду при ввімкнених нагрівальних приладах!

Домедична допомога при отруєнні чадним газом:

• Хворого негайно винести на свіже повітря, піднести до носа шматок вати, змочений нашатирним спиртом, розстебнути всі  частини одежі, що стискають дихальні шляхи, намочити груди та обличчя холодною водою і розтерти, забезпечити тілу зручний стан.

• За необхідності здійснити штучне дихання  для відновлення дихання і діяльності серця.

• Негайно викликати «швидку медичну допомогу» за телефоном „103”.

• Кращий засіб для лікування – тривале дихання киснем.