До уваги фізичних осіб - платників податків

  • 748

Фото без описуСтаття 70 Податкового кодексу України зобов’язує фізичних осіб - платників податків подавати контролюючим органам відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків або повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті), протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою та у порядку, визначеними центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (п. 70.7).

До облікової картки фізичної особи - платника податків та повідомлення вноситься інформація, зокрема, про прізвище, ім'я, по батькові, дату народження, місце проживання, громадянство, серію та номер документа, що посвідчує особу, ким і коли виданий (п. 70.2).

Отже, у разі виникнення змін у вищеперелічених особистих даних, платник податків зобов’язаний протягом місяця подати контролюючому органу заяву про зміну таких даних.

 

На сьогодні існує два способи подання заяви про зміну даних.

 

1. У паперовому вигляді

до будь-якої державної податкової інспекції особисто або через представника (за наявності довіреності, засвідченої у нотаріальному порядку) з наступним переліком документів:

заповнена заява про внесення змін за встановленими формами, які можна отримати в ДПІ.


документ про зареєстроване місце проживання або місце тимчасового перебування (якщо така інформація відсутня в документі, що посвідчує особу);документ що посвідчує особу (паспорт, свідоцтво про народження - для осіб які не досягли паспортного віку, посвідка на постійне/тимчасове проживання - для іноземців);

інші документи, які підтверджують зміну даних про особу (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про зміну імені, рішення суду тощо);

Іноземці, які не мають посвідки на постійне або тимчасове проживання,  подають заяви за ф.№5ДР до головних управлінь ДПС в областях та м.Києві, пред’являють переклади вищевказаних документів українською мовою (засвідчені в нотаріальному порядку) та надають їх копії. 

 

2. В електронному вигляді (тільки ф.№5ДР для громадян України)

за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет платника».