На Вінниччині стартувало Національне серопревалентне дослідження щодо поширеності COVID-19

  • 474

7 червня в області розпочався польовий етап Національного серопревалентного дослідження щодо поширеності COVID-19

Польовий етап триватиме протягом 4-6 тижнів залежно від розміру та швидкості набору вибірки.

Для проведення цього етапу визначені дві мобільні бригади. До складу бригади входять два лікарі–інтрев’юєри, які спілкуються з респондентами, проводять опитування та рекомендують взяти участь у дослідженні. А також медична сестра, яка проводить забір крові у респондентів та водій.

Учасників для дослідження обирали у випадковий спосіб, щоби вони рівноцінно презентували населення області і не було ніяких перекосів (наприклад, переважання міського населення, певної вікової, соціальної групи або статі тощо). Долучитися до дослідження за власним бажанням, на жаль, не можна. Люди, які вже отримали щеплення, також будуть виключені із дослідження.

Проект покликаний визначити поширення антитіл до коронавірусу SARS-CoV-2 серед загального населення України. В результаті науковці оцінять стан популяційного імунітету населення, визначать найуразливіші групи до інфікування, доступ до тестування, частку безсимптомних випадків серед дорослого населення, а також можливі фактори ризику.

В області до проведення дослідження залучені фахівці Департаменту охорони здоров’я та реабілітації, Вінницького обласного центру громадського здоров’я, закладів охорони здоров’я. Партнери дослідження: Український інститут соціальних досліджень ім. О. Яременка, Центр соціальних експертиз ім. Ю.Саєнка, Товариство Червоного Хреста України та Медична лабораторія «Діла».

Інші новини

Всі новини