Тест, який здатний врятувати життя: з 14 по 21 травня вінничани зможуть пройти безкоштовне обстеження на ВІЛ-інфекцію

  • 464

Фото без опису

Щороку кожна третя неділя травня – це день, коли світ згадує людей, які померли від СНІДу.

Лише за умови регулярного тестування на ВІЛ можна вчасно дізнатися про ВІЛ-позитивний статус  та якомога раніше розпочати лікування – антиретровірусна терапію, яка рятує життя.

Важливо, що цієї весни у рамках Дня пам’яті померлих від СНІДу буде проведено тиждень тестування. Про це повідомив директор обласного клінічного центру інфекційних хвороб Ігор Матковський: «Під час тижня тестування, який стартує 14 травня, буде можливість обстежитися не лише на ВІЛ-інфекцію, а й на вірусні гепатити, а також на коронавірус. На сьогодні у Вінницькій області виявлено більше 6 тисяч осіб з ВІЛ-інфекцією. Померли понад 1500 осіб. Від ВІЛ-інфікованих матерів в області народилися більше тисячі дітей. На сьогодні під медичним наглядом перебуває більше трьох тисяч людей. Крім цього, понад 2100 осіб отримують пожиттєву антиретровірусну терапію».  

 «Ми запрошуємо всіх вінничан пройти таке тестування. Насамперед, це потрібно для того, щоб кожен свідомо ставився до свого стану здоров'я та міг контролювати його», - зауважив Ігор Матковський.

Щодня, з 14 по 21 травня, кожен вінничанин матиме можливість безкоштовно пройти тестування на ВІЛ-інфекцію в мобільній амбулаторії, яка працюватиме на Європейській площі з 12 до 17:00.

Під час брифінгу керівник обласного відділення БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Оксана Шевчук розповіла про роботу благодійної організації, зазначивши: «Ми допомагаємо ВІЛ-позитивним людям, які приймають антиретровірусну терапію, а також працюємо у напрямку прихильності до лікування. Також допомога надається хворим на туберкульоз, а також тим, хто перебуває у виправних закладах області. Організація надає допомогу і у вигляді продуктових та гігієнічних наборів. Цьогоріч ми вперше залучили фінансування фінського фонду «Абіліс», що також передбачає надання соціальної і психологічної допомоги ВІЛ-позитивним людям з інвалідністю». 

Оксана Шевчук також підкреслила, що проведення тестування на ВІЛ-інфекцію, у першу чергу, здатне врятувати життя, адже лише в такому випадку можливо вчасно пройти медичне обстеження і призначити відповідне лікування.