Освітні центри сприятимуть вступу випускників з тимчасово окупованих територій до вишів України

  • 350

У 2021 році вступники з непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей та тимчасово окупованих територій Криму можуть без ЗНО вступати через освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна».

Сьогодні, 12 травня, у форматі онлайн відбулась робоча нарада Міністерства освіти і науки України з керівниками 198 освітніх центрів, які надають спеціалізовані послуги випускникам із тимчасово окупованих територій та тих населених пунктів, які знаходяться на лінії вогню.

На Вінниччині такі центри працюють на базі 5 університетів та 2 шкіл, а саме: Вінницького національного аграрного університету, Вінницького національного технічного університету, Вінницького національного медичного університету ім. М.Пирогова, Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського, Донецького національного університету ім. В.Стуса, шкіл №4 та №12 м.Вінниці.

За період свого існування з 2016 року вони допомогли 8225 випускникам вступити до вишів на території країни. Цьогорічні новації виписані у наказі МОН за №271.

З 7 червня по 24 вересня випускники шкіл з даних територій можуть звертатися до одного з таких освітніх центрів та подати 5 заяв до різних закладів вищої, фахової передвищої чи професійної освіти. Тут сформують електронне запрошення, допоможуть заповнити освітню декларацію та проведуть річне оцінювання, державну підсумкову атестацію і видадуть відповідні документи про базову середню освіту. Також у центрах випускники отримують консультації щодо можливості навчання на підготовчих курсах.