Право дитини жити і виховуватись в сім’ї

  • 539

 

Право дитини жити і виховуватись в сім’ї – одне з найважливіших його прав. Сімейне виховання дає можливість забезпечити її нормальний  фізичний, моральний, інтелектуальний та соціальний розвиток, дає змогу їй стати повноцінним членом суспільства.

В Україні впроваджена нова форма сімейного виховання, в якій передбачено надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.

Хто може стати патронатним вихователем? Повнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід виховання дітей, спільно з добровільним помічником пройшов/ла курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів та зі згоди всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають у помешканні, уклала договір про надання послуг патронату з відповідним органом опіки та піклування.

 

Фінансування послуг патронату складається з оплати послуги (праці патронатного вихователя), а також соціальних виплат на дітей, влаштованих під патронат. Соціальні виплати становлять 2 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи.

Патронатні вихователі підлягатимуть загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

            Якщо дана інформація виявилася для Вас корисною та цікавою, чи Ви виявили бажання створити патронатну сім’ю, звертайтеся до служби у справах дітей Уланівської сільської ради.