Децентралізацію не спинити!

  • 495

 

Децентралізацію

не спинити !

     Державна політика України у сфері місцевого самоврядування в першу чергу спирається на інтереси жителів територіальних громад і передбачає проведення кардинальних змін і системних реформ, децентралізацію влади – тобто передачу від органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування значної частини повноважень, ресурсів та відповідальності. В основу цієї політики закладено положення Європейської хартії місцевого самоврядування та найкращі світові стандарти суспільних відносин у цій сфері.

     Необхідність докорінної зміни системи влади та її територіальної основи на всіх рівнях, здійснення реальних кроків до стимулювання розвитку країни, надання гідної відповіді на сучасні виклики потребувало законодавчого забезпечення. Тому 5 лютого  2015 року Верховною Радою України було прийнято Закон України № 157-VIII  «Про добровільне об'єднання територіальних громад».

     Вивчивши закон «Про добровільне об'єднання територіальних громад»  та проаналізувавши перспективи розвитку об’єднаної територіальної громади  Уланівським сільським головою Голубенком С.І. 01.06.2016 року було  видано розпорядження № 20-ОС «Про порядок проведення громадського обговорення щодо добровільного об’єднання територіальних громад». Рішенням сесії  сільської  ради №149 від 15. 07.2016року було затверджено Порядок  проведення громадських обговорень з питань добровільного об’єднання територіальних громад. Однак в усних розмовах сільські голови суміжних громад не надали  згоди на об’єднання. На  тому процес об’єднання громад призупинився.

     Однак,  на початку 2018 року сільським головою Голубенком С.І. вдруге  було розпочато процес об’єднання. Були вжиті наступні заходи:

 

09.02.2018

Проведено засідання «круглого столу» в Уланівському будинку культури на тему «Перспективи об’єднання територіальних громад Хмільницького району» за участю представників Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування

20.02.2018

Рішення 25 сесії  7 скликання № 335  «Про затвердження Порядку проведення громадських обговорень з питань добровільного об’єднання територіальних громад»

21.02.2018

Розпорядження сільського голови № 19-ОС  «Про ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад з адміністративним центром в с. Уланів»

23.02.2018

Громадське обговорення щодо добровільного об’єднання територіальних громад з адміністративним центром в с. Уланів на загальних зборах жителів Уланівської територіальної громади.

02.03.2018

Рішення 26 сесії 7 скликання № 373 сільської ради «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад та делегування представника до спільної робочої групи»

05.03.2018

Надіслано пропозиції до суміжних сільських рад про добровільне об’єднання територіальних громад з адміністративним центром в с. Уланів

 

     Перелік суміжних сільських рад, яким надсилалися листи-пропозиції щодо об’єднання в Уланівську об’єднану територіальну громаду:

  1. Рибчинецька сільська рада з населеним пунктом  с.Рибчинці.
  2. Лип’ятинська  сільська рада з населеними пунктами с.Лип’ятин, с.Морозівка, с.Чеснівка.
  3.  Петриківська  сільська  рада з населеними пунктами с.Петриківці, с.Подорожна,  с.Сміла.
  4.  Кропивнянська  сільська  рада з населеними пунктами с.Кропивна, с.Ступник, с.Клітенка.
  5. В. Острожецька  сільська рада з населеним пунктом Великий Острожок.
  6. Лознянська сільська рада  з населеними пунктами с.Лозна, с.Хуторі Кривошиїнські, с.Дубове.
  7.  Пустовійтівська сільська рада з населеними пунктами с.Пустовійти, Зозулинці, Чернятинці.

Фото без опису

     Рибчинецька сільська рада – одна із перших  суміжних сільських рад, яка  22.03.2018 року  провела  збори громадян щодо об’єднання Рибчинецької сільської ради з Уланівською сільською радою.  Запрошеними були представники Вінницького Центру розвитку органів місцевого самоврядування, заступник голови облдержадміністрації Олександр Васильович Крученюк, голова Хмільницької районної ради та райдержадміністрації Зоя Григорівна Бонсевич та Євгеній Віталійович Буткевич, заступник голови районної ради Войцещук Анатолій Іванович, голова Уланівської сільської ради Голубенко Сергій Іванович , та інші запрошені. При обговорені жителями села Рибчинці реформи децентралізації  було відмічено те, що  мешканцям громади бракує об'єктивної інформації щодо процесу об'єднання, внаслідок чого серед них поширюється несприйняття змін і побоювання, що буде ліквідовано освітні та медичні заклади чи територіально віддалено органи, які надають адміністративні послуги.  Також  відразу було зрозуміло позицію сільського голови с.Рибчинці, який негативно ставиться до об’єднання та агітував громадян підтримувати дане твердження, не вивчивши сам усіх перспектив та недоліків щодо об’єднання Уланівської територіальної громади. Тим самим вводить в оману жителів с.Рибчинці. Під час обговорення до відома громадян було доведено детальну інформацію в  таблицях, відсотках та сумах,  які матиме громада після об’єднання. Після обговорення думка присутніх жителів с.Рибчинці розділилася, так як жителям громади необхідно порадитися з іншими жителями, які були відсутні на зборах,  довести дану інформацію до решт громадян та розумно прийняти рішення.

     На черзі очікуються громадські обговорення в с.Пустовіти.  Бажаємо розумних та відважених рішень усім територіальним громадам.

 

 

Адміністрація Уланівської сільської ради