ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПРОФІЛАКТИКА
🔸Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
🔸Не купуйте гриби на стихійних ринках.
🔸Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів.
🔸Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
🔸Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
🔸Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій.
Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
🔸Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
🔸Ніколи не куштуйте сирі гриби.
🔸Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
🔸Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
🔸Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
🔸Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
☝️СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:
• нудота, блювання;
• різкий біль в животі;
• діарея;
• запаморочення;
• підвищення температури тіла;
• зниження пульсу;
• задуха;
• судоми;
• відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
• поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ
‼️Терміново телефонуйте «103».
Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно.
☝️Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.