Чим небезпечний стафілокок
👩⚕️ Харчове отруєння стафілококом — це шлунково-кишкове захворювання, викликане токсинами, що виробляються бактеріями золотистого стафілококу (Staphylococcus aureus).
🧐 Приблизно кожна четверта людина є носієм стафілококу. Зазвичай бактерії знаходяться на шкірі та слизових оболонках верхніх дихальних шляхів, зокрема носа. Також ці мікроби широко поширені і серед тварин. Стафілококи резистентні до факторів навколишнього середовища — вони витримують висушування, є стійкими до повторного замороження/розмороження, до дії прямого сонячного світла та нагрівання, зберігаються на часточках пилу і краплинках носоглоткового слизу або слини. Є чутливими до антисептиків та дезінфектантів.
🔎 Через немиті руки або з краплинками носоглоткового слизу, стафілококи можуть потрапити на продукти харчування. Потрапивши в їжу, бактерії активно розмножуються та виробляють токсин, який і викликає харчове отруєння при споживанні такої їжі.
⚠️ Факторами ризику для створення умов подальшого харчового отруєння є:
▪️ недотримання технології приготування їжі;
▪️ порушення особистої гігієни;
▪️ допущення до приготування їжі осіб з ознаками захворювання;
▪️ зберігання готових страв у небезпечному діапазоні температур (від 4°С до 60°С);
▪️ порушення термінів зберігання/реалізації готових страв (особливо м'ясних та рибних страв, молока, соусів, пудингів, випічки та сендвічів, але основним продуктом ризику є кондитерські вироби з кремом).
🩺 Симптоми стафілококового харчового отруєння:
➡️ швидкий початок (від 30 хвилин до 8 годин після вживання зараженої їжі), оскільки отруєння спричинене вже сформованим ентеротоксином, присутнім у їжі;
➡️ гострий початок з нудотою, блюванням, важкою діареєю;
➡️ спазмами в животі або помірний біль;
➡️ симптоми зазвичай тривають до 5-12 годин.
❗️ Блювання та діарея може бути настільки інтенсивними, що можуть призвести до швидкого і небезпечного зневоднення організму й необхідності госпіталізації хворого для регідратації та детоксикаційних заходів.
📌 Рекомендації для запобігання харчового отруєння:
☑️ дотримуйтесь правил особистої гігієни при приготуванні харчових продуктів;
☑️ підтримуйте чистоту, особливо на кухні, періодично дезінфікуйте посуд, поверхні, раковину тощо;
☑️ не допускайте до приготування страв хворих осіб;
☑️ уникайте контакту тварин та комах з харчовими продуктами;
☑️ дотримуйтесь технологій приготування страв, зокрема якісної термічної обробки;
☑️ вживайте їжу образу після приготування, або забезпечте швидке охолодження чи тримайте гарячим до вживання;
☑️ не вживайте продукти з ознаками недоброякісності або при виникненні сумнівів щодо їх якості, умов приготування та зберігання;
☑️ уникайте придбання та вживання їжі у місцях несанкціонованої торгівлі, особливо швидкопсувних готових страв (молочних, кондитерських тощо).
‼️ Для адміністрацій закладів громадського харчування радимо відповідально контролювати:
☑️ забезпеченість, наявність, використання, своєчасна заміна індивідуального спецодягу та гігієнічних витратних засобів (антисептики для рук, одноразові рукавички, паперові рушники тощо);
☑️ усунення від роботи хворих осіб з ознаками кишкових розладів, простудних (респіраторних) захворювань, інфекційним дерматитом тощо;
☑️ дотримання графіків генеральних прибирань, заходів з дезінфекції, дезінсекції, дератизації;
☑️ організація та проведення попереднього при прийомі на роботу та періодичних медичних оглядів працівників і персоналу;
☑️ дотримання технологій приготування, умов зберігання, встановлених термінів реалізації харчових продуктів (особливо швидкопсувних);
☑️ наявність сертифікатів та гарантії якості харчових продуктів від постачальників тощо.
💜 Бережіть здоров'я. Не наражайте себе на небезпеку, якій можна просто запобігти.