Харчові продукти та вимоги до їх реалізації

  • 12

Фото без опису

Для багатьох людей, які мають власну ділянку землі та невелике господарство, торгівля овочами, фруктами, ягодами, м’ясом, медом, тощо є однією із форм підприємницької діяльності.

Хтось продає вирощене знайомим, колегам та друзям , але, в переважній більшості, все-таки несе вирощене на ринок.

Сьогодні, на агропродовольчих ринках,  є основні вимоги до виробника і продукції, яку він планує покласти на свій прилавок.

Вимоги до агропромислової продукції, дозволеної для продажу на ринку, регламентуються законодавчо, зокрема, такими документами:

  • наказ «Про затвердження правил торгівлі на ринках»
  • ветеринарно-санітарні правила для ринків
  • Положення про державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи на ринку.

Наприклад, якщо ви продаєте молочні продукти та м’ясо — для цієї групи товарів, зазвичай, є або ж окремий павільйон, або торговельні ряди, де продукція буде підвішена  на спеціальних гачках та розміщена на прилавках. Продаж з авто чи причепів — заборонено.

Для торгівлі молоком і молочними продуктами продавець повинен мати особисту медичну книжку. Також необхідна довідка місцевої установи державної ветеринарної медицини про епізоотичний стан місцевості та те, що ваші тварини пройшли клінічний огляд. Зрештою, вам повинні видати етикетку для кожного виду своєї продукції, яка вказує на хорошу якість товару.

Сметану, молоко, сир, масло та інші молочні продукти необхідно продавати у чистій тарі, щільно закритій кришками (підійде емальований, скляний, глиняний, глазурований, алюмінієвий посуд).

Якщо ви продаєте живу птицю — то маєте це робити в спеціальних зонах, обладнаних клітками. І дотримуватись норм розміщення: 1 м² клітки на 10-15 птахів.

Власникам особистих чи фермерських господарств, які продають курячі яйця, необхідно мати свідоцтво чи довідку про клінічний огляд птиці та епізоотичний стан місцевості. Такий документ видає місцева установа державної ветеринарної медицини. Також ця продукція підлягає перевірці в державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи безпосередньо на ринку.

Для продажу меду також є свої вимоги. Щоб торгувати цим продуктом необхідно пройти ветсанекспертизу, яку робитимуть лише за умови, що у вас є ветеринарно-санітарний паспорт пасіки.

Тим, хто торгує овочами, зеленню, фруктами, ягодами та свіжими грибами доведеться проходити експертизи. Така продукція може швидко псуватися і втрачати товарний вигляд, а згідно з нормами, на прилавку не має бути зіпсованих та загниваючих фруктів, зелені, овочів тощо.

І запам’ятайте головне правило: вся продукція має розміщуватися на столах чи спеціальних підставках (піддонах, настилах).

Торгівля дозволяється з машин, столів, мішків, кошиків, ящиків, але тільки за умови, що продукція не контактує із землею/підлогою.

Свіжі овочі, фрукти та ягоди не можна ставити на один прилавок із соліннями, маринованою та квашеною продукцією.

Картопля продається окремо, у спеціально відведених зонах ринку.

Продаж маринованих, солених і квашених овочів та фруктів дозволено лише з емальованого, дерев’яного та глиняно-глазурованого посуду. А от сухі гриби, за правилами, можна продавати у спеціально відведених місцях із вішалами.

Щодо піддонів і підставок — це правило стосується і зернових, круп’яних виробів та борошна. Такий товар слід розміщувати на стелажах або інших конструкціях, які відмежовують продукцію від підлоги.

Ще важливий момент  для торгівлі на агропродовольчих ринках у вас має бути в наявності особиста медична книжка.

Звертаємо увагу на товари, які не можна продавати на ринку - це м’ясні та рибні напівфабрикати домашнього виготовлення (котлети, зельц, холодець, фарш, домашні та кров'яні ковбаси тощо). А також кондитерські та кулінарні вироби, плодоовочеві та грибні консерви власного (домашнього) виготовлення.

Також заборонено продаж червонокнижних рослин, риб, польових квітів та лікарських рослин, на які немає дозволу від лабораторії ветсанекспертизи.

Не дозволяється і продаж круп’яних та зернових продуктів, забруднених насінням шкідливих бур’янів.

До категорії заборонених продуктів належать і м'ясні копчені вироби, ковбаси, кролі та копчена птиця, які виготовляються кооперативами, орендними підприємствами та приватними особами. Цей товар підлягає ветеринарно-санітарній експертизі, здійснити яку можна лише за наявності державної реєстрації потужності і посвідчення про якість, яке має видати підприємство, що виготовляло продукцію.