ОБЕРЕЖНО ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ

  • 88

Фото без опису

          Харчові отруєння — хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини.

Бактерії та віруси, що розмножуються в продуктах харчування, представляють істотну загрозу для здоров’я, особливо для людей зі зниженим імунітетом, таких як: вагітні жінки, маленькі діти та літні люди.

Гострі кишкові інфекції (сальмонельоз, шигельоз, гострі ентероколіти, вірусний гепатит А та інші) займають особливе місце серед інфекційних хвороб, за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років). ГКІ можуть викликати як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси.

    Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Фекально-оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним – у разі вживання некип’яченої води з неорганізованих джерел водопостачання, або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах; контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.

  Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання тощо.

 

До основних симптомів кишкових інфекцій відносять:

біль у животі та спазми;

діарею;

головний біль;

нудоту;

блювання;

гарячку;

загальне нездужання.

 

   Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • Дотримуватися правил особистої гігієни. Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
  • Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.
  • Користуватися індивідуальним посудом.
  • Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти.
  • Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.
  • Окремо готувати й зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
  • Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).
  • Добре просмажувати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу.
  • Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години).
  • Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел. Вживати воду в пляшках, у разі неможливості придбання воду в пляшках використовувати охолоджену кип’ячену воду.
  • Використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко.
  • Мити та обдавати окропом фрукти та овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
  • Не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.
  • При транспортуванні та зберіганні харчових продуктів використовувати чисте упакування (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).
  • Не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі.
  • Не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.
  • Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання.
  • Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

   

      При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою в найближчий лікувальний заклад.            Самолікування може призвести до незворотніх ускладнень!!!

 

     Своєчасно, якісно та кваліфіковано провести дослідження на виявлення збудників харчових отруєнь можна в мікробіологічній  лабораторії ВСП Хмільницький РВ за адресою

м. Хмільник, вул. Виноградна,7

 

    Щоб отримати скерування на дослідження, обов’язково попередньо зверніться до свого лікуючого лікаря або в найближчий медичний заклад!!!

Бережіть своє здоров’я! Ваше здоров’я – у Ваших руках.