Холера - симптоми та профілактика

  • 51

Фото без опису

     Холера — це гостра діарейна інфекція, яка виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae штамів О1 або О139.

    Збудник передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу та при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

    Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.

   Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або вібріоносій.

   Холерний вібріон зберігає життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів та овочів при сонячному освітленні до 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — до 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом 1 хвилини. Він є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, надзвичайно чутливий до дії звичайних дезінфекційних засобів.

   Профілактика холери на інфографіці.

Фото без опису