Інформація щодо стихійних сміттєзвалищ

  • 115

Фото без опису

            Відділ житлово-комунального господарства та благоустрою Уланівської сільської ради  звертається до мешканців Уланівської територіальної громади щодо забруднення території лісів, полів, лісосмуг, узбіччя доріг та інших територій стихійними смітєзвалищами. Такі ділянки смітєзвалищ утворюють самі ж мешканці на узбіччях доріг, ярах, біля недобудованих будівель, на закинутих земельних ділянках, біля берегових смуг тощо. Адже набагато легше викинути сміття біля річки чи понад дорогою. Хоча всі розуміють – це отрута для нашого здоров’я, небезпека для здоров’я наших дітей та й в цілому, такі стихійні «сміттєві острівки» загрожують погіршення екології.

            На сьогоднішній день стихійні сміттєзвалища є великою проблемою та кількість їх щороку зростає. Саме стихійні сміттєзвалища є одними із основних джерел забруднення навколишнього середовища. Окрім неестетичності, ці гори сміття забруднюють довкілля та негативно впливають на людське здоров’я, адже вони, на відміну від полігонів, не  є спеціально обладнаними, відтак продукти гниття і розпаду сміття потрапляють у ґрунт та воду. Температура гниття подекуди настільки висока, що часто легко призводить до займання сміття та викидів у повітря шкідливих речовин. Крім того, несанкціоновані звалища сміття є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та переносниками різних інфекційних захворювань.

            Найбільше лихо для природи — залишені після пікніків пляшки, пакети, одноразовий посуд, які самі по собі можуть розкладатися сторіччями. Прикро, що територія вздовж дороги стала місцем, куди зручно й, головне, безкарно, можна викидати різний непотріб.

       Частина мешканців скидає на купи обрізане гілля з дерев, листя, побутові відходи на узбіччя доріг, біля власних домогосподарств та на інших територіях загального користування. А це є грубим порушенням Правила благоустрою території населених пунктів Уланівської територіальної громади.

        Створення стихійних сміттєзвалищ, складування обрізаного гілля з дерев, листя, відходів будівельних матеріалів та іншого сміття   на територіях загального користування, зокрема на узбіччях доріг, біля власних домогосподарств, підприємств, установ, організацій, суворо заборонено!

         Для вирішення проблеми та утилізації вищевказаних відходів відділ житлово-комунального господарства та благоустрою Уланівської сільської ради   пропонує мешканцям домогосподарств:

 -    укладення  договорів на вивіз сміття  здійснює  КП«Уланівкомунсервіс» за адресою: вул. Соборна, 62.

 

    Разом із цим  звертаємо вашу увагу що, згідно п. п. 2.6, п. 2 Розділ 15 Правила благоустрою території населених пунктів Уланівської територіальної громади, а саме:

    Громадяни у сфері благоустрою зобовязанні укладати самостійно або з іншими громадянами договори на вивезення відходів.

           Наголошуємо: згідно з Правилами благоустрою території населених пунктів Уланівської територіальної громади КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ створювати стихійні смітєзвалища, а саме не складувати обрізане гілля, сміття, опале листя та інших відходів на території населених пунктів (території підприємств, організацій, будинковолодінь, зелених насаджень та в інших місцях). Згідно з чинним законодавством України порушення у сфері благоустрою тягнуть за собою накладення штрафів на громадян у розмірі від 340 грн. до 1360 грн., а на громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 850 грн. до 1700 грн.

 

 Шановні мешканці! Закликаємо Вас до відповідальності!

   При виявленні фактів спалювання сміття, створення стихійних сміттєзвалищ на територіях загального користування, на узбіччях доріг, біля домогосподарств, підприємств, установ, організацій та осіб, які вчинили такі дії просимо звертатися до Відділу житлово-комунального господарства та благоустрою Уланівської сільської ради   за адресою: с. Уланів вул. Соборна,  62.

 

Відділ житлово-комунального господарства та благоустрою Уланівської сільської ради