Анемія

  • 82

Фото без опису

#Анемія або недокрів'я – це патологічний стан, що характеризується зменшенням концентрації гемоглобіну (< 130 г/л – для чоловіків і < 120 г/л – для жінок) у крові і, в більшості випадків, числа еритроцитів в одиниці об'єму крові. Приблизно 1,8 млрд. осіб у світі страждає на анемію різного ступеня. За даними World Health Organization (WHO), найчастішою формою анемії є #залізодефіцитна_анемія.

#Залізо – це важливий мікроелемент, який необхідний для нормального функціонування організму. Він входить до складу багатьох білків і бере участь у найважливіших біохімічних реакціях вироблення енергії в організмі – циклі Кребса.

Анемія може виникати в будь-який період життя людини, (не тільки при захворюваннях, але і при фізіологічних станах – вагітності, годуванні груддю, при посиленому рості дитини, після перенесених операцій).

Причинами залізодефіциту можуть бути недостатнє споживання їжі з певним вмістом заліза (м'ясо, печінка, морські продуктитощо), хронічна крововтрата, супутні захворювання, недостатня здатність організму засвоювати залізо внаслідок генетичної особливості або побічної дії деяких лікарських препаратів, радіація та інші токсичні фактори довкілля.

Залізодефіцит проявляється порушенням синтезу гемоглобіну внаслідок залізодефіциту в кістковому мозку і сироватці крові. Головними клінічними проявами для усіх видів анемії є загальноанемічний симптомокомплекс, в основі якого – кисневе голодування або гіпоксія життєво важливих органів. Блідість шкіри та слизових оболонок залежить від тяжкості анемії. Хворий скаржиться на запаморочення, головний біль, дратівливість, сонливість, зниження працездатності, стомлюваність, втрату свідомості. Погіршення постачання серцевого м'яза киснем проявляється болем у серці, ослабленням серцевих тонів та систолічним шумом у серці, пришвидшенням пульсу.

Прояви з боку ендокринної системи – можливе порушення менструального циклу в жінок, ознаки зниження функції щитоподібної залози – сухість шкіри, випадіння волосся, апатія, «симптом брудних ліктів». З боку шлунково-кишкового тракту спостерігається диспептичний синдром – знижена секреторна функція шлунка, підшлункової залози, печінки. У хворих прискорене дихання, як компенсаторна реакція на гіпоксію.

Існують переконливі докази того, що в дітей віком від 6 до 24 міс. із залізодефіцитною анемією підвищується ризик погіршення розумового, моторного, соціально-емоційного та нейрофізичного розвитку.