8 СИМПТОМІВ менінгіту, які повинні знати батьки

  • 1956

Фото без опису

У зимовий період можна захворіти не тільки на ГРВІ, грип та COVID-19. Із настанням холодів активізуються менінгококова інфекція та вірусний менінгіт, найбільш вразливими до яких є діти (новонароджені та немовлята відносяться до групи підвищеного ризику).

Менінгіт - захворювання, пов'язане із запаленням оболонок головного і спинного мозку. Етіологія цієї хвороби може бути різною, але симптоми у різних видів, як правило, схожі.

 

Як розпізнати у дитини менінгіт і на які симптоми слід звернути увагу насамперед

Раптова лихоманка

Однією з ознак менінгіту є лихоманка, яка починається раптово. Дитина починає тремтіти і скаржиться на те, що їй весь час холодно.

У хворого швидко піднімається температура, збити яку буває непросто. Але оскільки цей симптом є ознакою безлічі захворювань, слід звернути увагу ще й на інші особливості у зміні стану дитини.

Сильний головний біль

Головний біль при менінгіті часто буває не просто сильним, а практично нестерпним. Часто біль сковує ще й шию пацієнта, але через сильний головний біль, він може не звертати на це уваги.

Двоїння в очах

Хворий на менінгіт не може сфокусувати зір, через що зображення в очах постійно роздвоюється.

Біль у животі, нудота і блювота

Хворий на менінгіт втрачає апетит. Часто це відбувається через постійну нудоту, яка може супроводжуватися болем у животі і блювотою.

Світлочутливість

Ще однією ознакою менінгіту є боязнь яскравого світла, через яку у дитини починають сльозитися очі, а також посилюються нудота і головний біль.

Ригідність потиличних м'язів

Хвора на менінгіт дитина знаходиться в особливій впізнаваній позі: лежачи на боці з закинутою головою і зігнутими ногами. При спробі розігнути шию у дитини часто нічого не виходить.

Неможливість розігнути ноги

Навіть якщо виходить нахилити голову дитини до грудей, у неї одразу згинаються у колінах ноги, проте розігнути їх у такому положенні неможливо. Це явище називається верхнім синдромом Брудзинського. При менінгіті разом з ним також проявляється синдром Керніга. При ньому неможливо розігнути в коліні ногу, якщо вона піднята приблизно на 90°.

Висипання на шкірі не бліднуть

При менінгіті можливі також висипання на шкірі. Відрізнити їх від висипка, яка не пов'язана з менінгітом, допоможе простий тест. Візьміть склянку з прозорого скла, прикладіть його до висипань і натисніть так, щоб шкіра під склянкою зблідла. Якщо висипка зберегла колір, варто насторожитися.

У малюків найбільш поширеними симптомами менінгіту є дратівливість, блювання, втрата апетиту, спад активності.

 

Що робити

Менінгіт - небезпечне захворювання, тому при виявленні його симптомів слід негайно звернутись до лікаря. Медику потрібно розповісти про всі виявлені симптоми. Відмовлятися від госпіталізації при підозрі на менінгіт категорично не рекомендується, оскільки ефективно боротися з цією хворобою можна тільки в стаціонарних умовах.

Як запобігти менінгіту

Нині вакцинація - це найкращий спосіб захистити себе та своїх дітей від бактеріального менінгіту.

Існують такі вакцини проти збудників менінгіту:

менінгококова вакцина,

пневмококова вакцина,

Hib-вакцина від гемофільної інфекції.

Вакцинація від менінгіту не входить до календаря щеплень в Україні як обов'язкова, а відноситься до рекомендованих.