Профілактика туберкульозу

  • 89

Фото без опису

На туберкульоз хворіють незалежно від статі, віку, національності чи соціального статусу!

️ Знизити ризики захворювання на туберкульоз допоможе профілактика.

Загальні поради, які завжди будуть корисними — це здоровий спосіб життя, відмова від алкоголю і тютюнопаління. Також — здорова збалансована їжа з достатнім вмістом жирів, білків, вітамінів. Зберегти здоров’я допоможуть і спорт або регулярні фізичні вправи, перебування на свіжому повітрі.

️Тим, хто перебуває у групі підвищеного ризику, зокрема людям із хронічними хворобами, регулярно раз на рік необхідно проходити обстеження у сімейного лікаря, та за його рекомендацією і за наявності відповідних симптомів робити флюорографію. 

Діти до 5 років належать до групи підвищеного ризику, адже їхній імунітет ще не до кінця сформований. Відповідно, організм не може ефективно боротися зі збудником туберкульозу.

️ Важливим кроком у профілактиці захворювання серед дітей є щеплення, а саме вакцина БЦЖ, яку зазвичай роблять на 3-5 день після народження дитини.

Належну інформацію про стан здоров’я дитини також дає проба Манту — оцінка шкірної реакції на введення спеціального препарату під назвою туберкулін.

Згідно із сучасними рекомендаціями, пробу слід проводити дітям, які мають такі чинники ризику розвитку туберкульозу, як: контакт із людиною, яка має туберкульоз із бактеріовиділенням; ВІЛ-інфекція; потреба в трансплантації органів або кісткового мозку; силікоз — захворювання людини, яке виникає при тривалому вдиханні шахтного пилу, що містить вільний діоксид силіцію.

Батьки, які відмовляються від вакцинації, ставлять під загрозу здоров’я та життя новонародженого.

Тому і дітям, і дорослим важливо дотримуватися Національного календаря профілактичних щеплень.

ТАК! МИ ЗМОЖЕМО ЗУПИНИТИ ТУБЕРКУЛЬОЗ!