Що необхідно знати про нітрати?

  • 319

Фото без опису 

   Нітрати (солі азотної кислоти) - дуже поширені у природі речовини. Вони містяться у ґрунті, воді, входять до хімічного складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людей і тварин, без них неможливе саме життя.  

       Нітрати входять до складу багатьох добрив, також їх багато і в продуктах гниття органічних речовин, промислових та комунально-побутових відходах. Вони здатні накопичуватись у воді і продуктах харчування.

     Проблема впливу нітратів на організм людини  має два аспекти, які взаємопов’язані між собою. Це їх вміст у питній воді та в харчових продуктах. Підраховано, що більша частина нітратів надходить в організм людини із питною водою і овочами. Фрукти та ягоди менш схильні до накопичення цих речовин.

      Щодо продуктів тваринного походження, то нітрати можуть міститися в молоці, оскільки це один зі шляхів виведення їх із тваринного організму. В меншій кількості вони зустрічаються в м’ясі.

      Стосовно питної води, то найбільше нітратів міститься у воді шахтних колодязів. Така ситуація характерна і для багатьох населених пунктів Хмільницького району.  За результатами досліджень нашої лабораторії, більше   60% шахтних колодязів  забруднені понаднормовою кількістю нітратів. 

      Самі по собі нітрати не приносять великої шкоди для здорової людини, вони швидко виводяться з організму. Згідно рекомендацій ВОЗ, безпечною вважають кількість 5 мг нітратів на 1 кг людського тіла. Тобто, доросла людина вагою 70 кг може одержувати близько 350 мг нітратів  на добу.

      Але при надлишковому вмісті у воді та харчових продуктах, частина нітратів під дією нітрифікуючих бактерій ротової порожнини та шлунково-кишкового тракту, переходить в більш токсичні сполуки  — нітрити (соли азотистої кислоти). Надходячи в кров,  нітрити взаємодіють з гемоглобіном еритроцитів, перетворюючи його в речовину - метгемоглобін, що не здатна  переносити кисень до тканин та органів. Це призводить до кисневого голодування організму.  

      Особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу її переривання і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.  

     Дуже  чутливі до дії  нітритів та нітратів  діти грудного віку, бо у них відсутній специфічний фермент, який протидіє утворенню метгемоглобіну. Саме з цим пов’язане захворювання немовлят, яке називається дитячою водно-нітратною метгемоглобінемією. 

     У зв’язку з недосконалістю ферментної системи ризику також зазнають  діти від 1 до 3 років.

     Дорослі та діти із хронічними хворобами органів травлення (гастрити з пониженою секреторною функцією шлунку) також знаходяться в групі ризику, так як низька кислотність шлункового соку у таких хворих може призводити до накопичення нітрифікуючи бактерій, які  здатні перетворювати нітрати в нітрити.

    Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами рекомендуємо:

  • Не вживати для потреб харчування питну воду із децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) невідомих та тих, у воді яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/куб.дм), а також, не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні.

  • Купувати овочі по сезону і тільки в дозволених для торгівлі місцях. При купівлі овочів та фруктів вимагайте висновок лабораторії  ветеринарно-санітарної експертизи. У цьому документі має бути зазначений рівень нітратів в овочах, фруктах, ягодах і зелені. При покупці віддавайте перевагу тільки свіжим, зрілим овочам.  

  • З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі добрива.

Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки може призвести до збільшення її токсичності .

 

     Бережіть себе і здоров'я своїх дітей!