Профілактика педикульозу в організованих колективах

  • 455

ВСП Хмільницький РВ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та  профілактики хвороб МОЗ України» нагадує про актуальність профілактики педикульозу в організованих колективах. У зв’язку з початком занять в навчальних закладах ця проблема набуває особливої актуальності.

Педикульоз – це паразитування вошей на тілі людини. Воші живляться кров’ю людини та є носіями небезпечних інфекцій. Розповсюдження вошей відбувається при безпосередньому контакті людей, особливо за умови їх скупчення: в організованих колективах та інше. Особливо швидко педикульоз розповсюджується в дитячих колективах при спільному користуванні гребінцями, головними уборами, одягом, постіллю, при зберіганні всіх речей разом. Діти, повертаючись додому із садочка чи школи, можуть стати джерелом розповсюдження педикульозу для інших. Основні прояви захворювання: свербіж шкіри в місцях укусів, наявність гнид на волоссі.

З метою запобігання поширенню педикульозу, а також виявлення його вогнищ в організованих дитячих колективах необхідно у плановому порядку регулярно проводити огляд дітей. Відповідно до вимог наказу МОЗ України від 28.03.1994 № 38 «Про організацію та проведення заходів по боротьбі з педикульозом» огляд проводиться з наступною періодичністю: для дітей, які відвідують дитячі дошкільні заклади, проводить медичний персонал разом із вихователями щоденно; для учнів загальноосвітніх шкіл та профтехучилищ проводить медперсонал із залученням вчителів після кожних канікул.

При виявленні ознак педикульозу дитину ізолюють та повідомляють батьків. Медичний персонал проводить інструктаж з батьками щодо обробки, застосування педикулоцидів, правил особистої гігієни. Педикульоз відноситься до захворювань, яким легше запобігти, ніж долати його наслідки. Заражені воші є носіями різних видів тифу, волинської гарячки тощо. Усі зазначені заходи направлені на збереження здоров’я дітей та дорослих. Своєчасний огляд дозволяє виявити проблему, локалізувати вогнище, вжити відповідних заходів та уникнути проблем зі здоров’ям дитини. Отже, на батьків покладається першочергова відповідальність за огляд власних дітей з метою своєчасного виявлення захворювання та запобігання його розповсюдженню.

 

Пам’ятайте! Воші-розповсюджувачі небезпечних інфекційних захворювань. Суворе виконання правил особистої гігієни дозволить запобігти виникненню педикульозу.

Фото без опису